Petek,
28. 3. 2014,
18.35

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaška policija plagiat

Natisni članek

Petek, 28. 3. 2014, 18.35

8 let, 3 mesece

Hrvaško visoko policijsko šolo pretresa afera s plagiati diplom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Visoka policijska šola v Zagrebu je razveljavila diplome in spričevala 19 kriminalistom in policistom. Komisija je ugotovila, da so bile njihove diplomske naloge plagiati.

Med tistimi, ki so jim razveljavili diplome in spričevala, so tudi glavni tajnik HDZ Milijan Brkić, namestnik šefa kabineta zagrebškega župana Robert Ljutić in šef varnostnikov hrvaškega predsednika Silvije Toplak.

Odločitev policijske šole o razveljavitvi spornih diplom je bila objavljena v četrtek v hrvaškem uradnem listu, v javnosti pa je najbolj odmevalo ime Milijana Brkića, ki je bil tudi namestnik direktorja hrvaške policije. Diplomiral je leta 2010, med vojno na Hrvaškem pa je naredil policijsko kariero. Bil je tudi pripadnik obveščevalne službe.

Prepisal tudi slovnične in tipkarske napake Notranja revizija šole je ugotovila, da je Brkićeva diplomska naloga plagiat diplomske naloge enega od policistov, ki je diplomiral pred njim. Kot so poudarili, so tri četrtine Brkićeve naloge do vejice enake nalogi drugega policista. Prepisal naj bi celo slovnične in tipkarske napake.

Brkić je v četrtek dejal, da je pisani material za nalogo dobil od mentorja in da med zagovorom diplome ni bilo pripomb. Napadel je notranjega ministra Ranka Ostojića (SDP) in njegove sodelavce, da so si izmislili afero, ki je po njegovih besedah usmerjena proti HDZ.

Afero mediji razkrili že pred dvema letoma Afero z neakademsko pripravljenimi diplomskimi nalogami na zagrebški policijski šoli so hrvaški mediji razkrili pred dvema letoma.

Potem ko je komisija tudi uradno potrdila, da je šlo za plagiate, so ocenili, da bo državno tožilstvo lahko sprožilo postopek zaradi plagiatorstva in zahtevalo, naj odgovorni vrnejo vse finančne in materialne koristi, ki so jih bili deležni na delovnih mestih, ki so jih pridobili s spornimi diplomami.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je dejal, da prepisovanje diplomskih nalog ni sprejemljivo. Dodal je, da bodo o usodi šefa njegovih varnostnikov odločili na notranjem ministrstvu, kjer je uradno zaposlen.

Napoved preverbe vseh diplom v Zagrebu Zagrebški župan Milan Bandić je dejal, da bo Ljutića premestil na delovno mesto, ki bo ustrezalo njegovi izobrazbi, preden je na sporen način postal diplomirani kriminalist.

Napovedal je, da bodo preverili vse diplome zaposlenih v mestni upravi in mestnih podjetjih ter da tisti, ki so goljufali, ne bodo mogli obdržati delovnega mesta. V zagrebškem komunalnem podjetju so pred kratkim razkrili 12 oseb, ki so delale s ponarejenimi univerzitetnimi diplomami in srednješolskimi spričevali.