Torek,
30. 7. 2024,
15.15

Osveženo pred

3 ure, 52 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,00
gradbeni projekti Hrvaška

Natisni članek

Torek, 30. 7. 2024, 15.15

3 ure, 52 minut

Hrvaška načrtuje gradnjo tretjega avtocestnega pasu od Zagreba proti Karlovcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,00
DARS - delavna zapora, vzdrževanje avtoceste, delo na cesti advertorial | Vsa dovoljenja za izvedbo projekta bi lahko pridobili čez leto ali leto in pol, je ocenil hrvaški minister za infrastrukturo. | Foto Klemen Korenjak

Vsa dovoljenja za izvedbo projekta bi lahko pridobili čez leto ali leto in pol, je ocenil hrvaški minister za infrastrukturo.

Foto: Klemen Korenjak

Hrvaška načrtuje gradnjo tretjega voznega pasu na avtocesti od Zagreba proti Karlovcu, s čimer bi zmanjšala kolone vozil proti morju, je za hrvaško javno radiotelevizijo HTV v ponedeljek povedal minister za promet in infrastrukturo Oleg Butković. K večji pretočnosti prometa bo po njegovi oceni prispeval tudi nov sistem cestninjenja.

"Pripravljamo tretji vozni pas proti Karlovcu oziroma Bosiljevu in tretji vozni pas na zagrebški obvoznici. To sta dva projekta v napredni fazi pripravljenosti, ko govorimo o projektni dokumentaciji," je minister za promet in infrastrukturo Oleg Butković izjavil za HTV.

Pojasnil je, da največja gneča na vrhuncu turistične sezone nastaja prav na tem delu avtoceste proti jadranski obali, ter ocenil, da bi vsa dovoljenja za izvedbo projekta lahko pridobili čez eno leto ali leto in pol.

Kot je še dejal minister, bodo letos odprli tudi drugo cev predora Učka in avtocesto proti Sisku. Celotni istrski ipsilon, torej še odsek med Učko in Reko, bodo po njegovih besedah končali do leta 2026.

Pomagal bo tudi nov sistem cestninjenja

Butković je še ocenil, da bo k manjšim kolonam na hrvaških avtocestah pomagal tudi nov sistem cestninjenja, vreden 100 milijonov evrov, ki ga bodo prav tako uvedli leta 2026. Ta bi po prvotnih napovedih moral začeti delovati že konec leta, a po besedah ministra z njim zamujajo zaradi pandemije covida-19 in posledičnega padca prihodkov podjetja Hrvatske avtoceste.

Po ocenah ministrstva bo novi sistem cestninjenja omogočal prehod do 3.000 vozil v eni uri skozi območja sedanjih cestninskih postaj, medtem ko ročno plačevanje omogoča prehod vsega približno 200 vozil. Višina cestnine bo odvisna od prevožene razdalje ter skupine in emisijskega razreda vozila, plačevanje v gotovini pa ne bo mogoče.

Obvoznica Novi Vinodolski
Novice Slovensko podjetje gradi pomembno obvoznico: do Paga, Raba in Senja bistveno hitreje