Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 12. 2015,
12.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hillary Clinton ameriške volitve Bill Clinton

Sreda, 2. 12. 2015, 12.30

7 let, 12 mesecev

Hillary Rodham Clinton spreminja svoje ime

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kot predsedniška kandidatka se je odpovedala dekliškemu priimku.

Ameriški mediji so vsa leta gospo Clinton dosledno naslavljali z njenim polnim imenom Hillary Rodham Clinton. V ponedeljek pa sta agencija Associated Press in časopis New York Times objavila, da bosta od zdaj naprej Hillary Rodham Clinton imenovala le še Hillary Clinton. Podobno je že prej storil Washington Post, ko je član volilnega štaba Hillary Clinton za časopis dejal, da predsedniška kandidatka raje vidi, da se jo naslavlja le s priimkom Clinton, torej lahko njen dekliški priimek izpustijo.

Poročena z dekliškim priimkom Debata o priimkih Hillary Rodham Clinton je stara že vsaj 25 let. Ko se je leta 1978 poročila z Billom Clintonom, ni prevzela njegovega priimka. Ostala je Hillary Rodham, kar je bilo za tiste čase skoraj revolucionarno. Mnogi so menili, da je bila to feministična poteza, saj ni hotela, da bi jo zasenčila moževa identiteta. Clintonova mama je bila nad odločitvijo šokirana in je na poročni dan zaradi tega jokala. "Še nikoli nisem niti pomislila na kaj takega. To je morala biti novost iz Chicaga," je zapisala v svoji avtobiografiji.

V tistih časih žensk v Arkansasu niso naslavljali po priimku, temveč dosledno po pripadnosti. Hillary Rodham bi morala biti gospa Bill Clinton, ne pa ženska, ki je obdržala svoj dekliški priimek. Ko je Bill Clinton tri leta pozneje kandidiral za guvernerja Arkansasa, je bil priimek njegove žene ena glavnih predvolilnih tem. Ko je postal guverner, so v New York Timesu zapisali, da je njegova žena "feministka in edina prva dama Arkansasa z dekliškim priimkom".

Preimenovana v Rodham Clinton Mnogo let pozneje je Bill Clinton v intervjuju za New Yorker dejal, da mu je žena devet let po poroki povedala, zakaj je obdržala svoj priimek: "To ni imelo nič s feminizmom, temveč le s tem, da ji je bilo ime všeč in se ni želela odpovedati imenu svoje družine."

Toda ko je Bill Clinton naslednjič kandidiral za guvernerja, je Hillary Clinton v predvolilnem času sama dejala, da je postala gospa Bill Clinton. Nekaj tednov pozneje, ko je njen mož prisegel kot guverner, je uradno postala Hillary Rodham Clinton. S tem imenom se je predstavljala kot prva dama Amerike in kot senatorka.

Senatorka HRC, predsedniška kandidatka HC Ko je leta 2008 kandidirala za ameriško predsednico, je bila spet Hillary Clinton. Tedaj so se na Fox News spraševali, ali nima krize identitete, ker je v senatu Hillary Rodham Clinton, v predsedniški kampanji pa Hillary Clinton. S polnim imenom je zasedala tudi funkcijo ameriške državne sekretarke. Njena inkriminirana uradna elektronska sporočila so vsa podpisana s HRC.

Ob začetku predsedniške kampanje leta 2016 pa je spet postala Hillary Clinton. Seveda spreminjanje imena ni naključno, saj se Hillary Clinton zelo dobro zaveda svojega trenutnega političnega položaja. To, da je za senatorko kandidirala s polnim imenom, je bila posledica tega, da se je želela distancirati od vpliva moža. Zdaj pa kot predsedniška kandidatka skuša unovčiti dejstvo, da je že bila v Beli hiši.

Če bo izvoljena za ameriško predsednico, bo zanimivo videti, ali bo vladala kot Hillary Clinton ali kot Hillary Rodham Clinton. Verjetno pa bo kot Madonna znana le po svojem imenu: Hillary.

Ne spreglejte