Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2008,
15.46

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 9. 7. 2008, 15.46

8 let, 3 mesece

Haag: Začetek sojenja Milanu in Sredoju Lukiću

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu se je začelo sojenje bosanskima Srboma Milanu in Sredoju Lukiću.

Obtožnica ju bremeni večkratnih umorov, iztrebljanja, preganjanja in okrutnega ravnanja z Muslimani v Višegradu na jugovzhodu BiH med letoma 1992 in 1994. Obtoženca sta bratranca Na sodišču jima bodo sodili za zločine proti človečnosti v 12 točkah in za kršenje vojnega prava v devetih točkah. Tožilec Dermot Groome je uvodoma dejal, da "so roke obeh Lukićev", sicer bratrancev, "krvave", saj sta bila skupaj s pripadniki paravojaških enot Beli orli in Četniški maščevalci krivca za najhujša grozodejstva med vojno v nekdanji Jugoslaviji.

Okruten umor 140 Muslimank in njihovih otrok Tožilec je kot primer zločinov, za katere sta odgovorna Lukića, navedel okrutni umor 140 Muslimank in njihovih otrok, ki naj bi jih 14. in 27. junija 1992 žive zažgali v dveh hišah v Višegradu. Pri tem se sklicuje na "verodostojne in zanesljive izjave prič".

Groome je ob tem napovedal, da bo na sodišču kot priča nastopila tudi ženska, ki je požig preživela. "Ona bo lahko vam in celotnemu svetu povedala, kako je, ko te živega zažgejo. Ob tem bo lahko pogledala Milana Lukića, ki ga je poznala celo življenje, in potrdila, da je odgovoren za to dejanje," je še dejal Groome.

Lukićema grozi dosmrtna ječa Milana Lukića so avgusta 2005 ujeli v Argentini, medtem ko se je Sredoje Lukić haaškemu sodišču prostovoljno predal 14. septembra istega leta. V prvem nastopu pred sodiščem sta oba izjavila, da sta nedolžna. V kolikor bosta spoznana za kriva, jima grozi dosmrtna ječa.

Ne spreglejte