Sobota,
16. 3. 2019,
10.56

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

13

Natisni članek

Nova Zelandija teroristični napad christchurch

Sobota, 16. 3. 2019, 10.56

5 let, 1 mesec

Glavni osumljenec za teroristični napad obiskal balkanske države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

13

nova zelandija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Glavni osumljenec za včerajšnji strelski napad v novozelandskem mestu Christchurch, v katerem je umrlo najmanj 49 ljudi - med njimi tudi otroci, je danes stopil pred sodišče. 28-letni Brenton Tarrant naj bi po podatkih bolgarskih obveščevalcev v preteklosti obiskal Hrvaško, Srbijo, Črno goro in BiH. 

Jan Pivk
Novice Slovenec na prizorišču, kjer je bil teroristični napad: Prijatelj je slišal strele in kričanje #video

Glavni osumljenec za teroristični napad na dve mošeji je Brenton Harrison Tarrant. Obtožen umora, je danes stopil v sodno dvorano, oblečen v bela oblačila. Po navedbah tujih medijev je z rokami nakazal znak, ki ga uporabljajo tudi zagovorniki bele nadvlade. 

Prebrana ena obtožnica, druge sledijo

Na današnji obravnavi je sodnik Paul Keller pred moškim prebral obtožnico za en umor. Po poročanju tujih medijev pa bo obtožnic za njegovo dejanje verjetno še več. Na sodišče bo moral znova priti 5. aprila, do takrat pa ostaja v zaporu. Tarrant, ki velja za glavnega osumljenca za pokol 49 muslimanov v dveh mošejah, je bil na sodišču le nekaj več kot minuto. 

nova zelandija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pridržane tri osebe, ki do zdaj niso imele kriminalne preteklosti 

Po navedbah novozelandske premierke Jacinde Ardern nihče od osumljenih ni imel kriminalne preteklosti. Ne na Novi Zelandiji ne v Avstraliji. "V nobeni od teh dveh držav niso bili na seznamu ljudi, ki jih oblasti spremljajo," je pojasnila.

Podobno je dejal tudi avstralski premier Scott Morrison, ki je dodal, da je še prezgodaj ugibati o tem, ali bo glavni osumljenec, ki je avstralski državljan, izgnan v Avstralijo.

Premierka napovedala spremembo zakonodaje

Napadalec je imel pri sebi v avtomobilu najmanj šest kosov strelnega orožja, na njih pa so bila v cirilici in latinici napisana imena vojnih zločincev in krajev, kjer so izvajali poboje. Osumljeni je bil zakoniti lastnik orožja, s katerim je pobijal, zato je premierka napovedala spremembe nacionalne orožarske zakonodaje. V Novi Zelandiji je okoli 1,5 milijona kosov orožja ali približno kos na tri prebivalce. Dovoljenje za orožje lahko dobi oseba, ki je stara 16 let ali več.

nova zelandija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Avstralec je živel v kraju Dunedin na obali v bližini Christchurcha. Policija je okolico njegovega domovanja že evakuirala, saj so v njegovem avtomobilu našli tudi eksplozivno napravo.

Leta 2016 bil na Balkanu

Bolgarske oblasti poročajo o tem, da je bil osumljenec novembra lani v Bolgariji, Romuniji in na Madžarskem. Po navedbah bolgarskega notranjega ministra Mladena Marinova je njihovo državo obiskal zgolj kot turist.

Preiskavo povezav njegovih potovanj in kontaktov nadaljujejo v sodelovanju z oblastmi Nove Zelandije, ZDA, Združenih arabskih emiratov in balkanskih držav, je še dodal. Decembra 2016 je namreč po podatkih bolgarskih obveščevalcev obiskal tudi Srbijo, Črno goro, BiH in sosednjo Hrvaško, ki je že potrdila, da je bil Avstralec decembra 2016 in januarja 2017 v njihovi državi. To so ugotovili na podlagi vpogleda v uradne evidence policije.

nova zelandija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pred napadom poslal svoj manifest

Novozelandski časnik New Zealand Herald medtem danes poroča, da je Tarrant premierki in še 70 drugim naslovnikom, vključno z drugimi politiki in mediji, deset minut pred napadom poslal svoj manifest, v katerem omenja tudi Srbe in Kosovo. V njem so bili le razlogi za napad, ni pa napisal, kaj bo storil, tako da ga ni bilo mogoče ustaviti, so sporočili iz kabineta premierke.

V 74-stranskem manifestu, ki ga je zagovornik prevlade bele rase objavil tudi na Twitterju, je med drugim zapisal, da so ga navdihnili drugi strelci, med njimi norveški desničarski terorist Anders Breivik, ki je leta 2011 na Norveškem ubil 77 ljudi. Izrekel se je za podpornika predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki zanj predstavlja simbol "prenovljene bele identitete in skupnega cilja".

nova zelandija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Omenil je, da ne mara muslimanov in da še bolj sovraži tiste, ki so se spreobrnili v islam, ter jih označil za "krvne izdajalce". Trdil je, da je napad načrtoval dve leti, objavil pa je tudi načrt napada.

Sam napad je nato na družbenem omrežju Facebook prenašal v živo. Posnetek napada so sicer pozneje umaknili. S posnetka je razvidno, da je v avtomobilu poslušal srbsko četniško pesem o Radovanu Karadžiću, ki je bil na sodišču v Haagu obsojen zaradi genocida nad Bošnjaki v Srebrenici. Pesem med drugim opeva, kako je vodil Srbe proti ustašem in Turkom.

Znanih je več informacij o žrtvah

Dan po napadu je znanih tudi nekaj več informacij o smrtnih žrtvah in ranjenih, med katerimi so moški, ženske in otroci. Po besedah premierke gre ob državljanih Nove Zelandije tudi za državljane Pakistana, Turčije, Savdske Arabije, Bangladeša, Indonezije in Malezije. Od okoli 50 ranjenih jih je 39 še vedno v bolnišnici, od tega jih je 11 na intenzivnem oddelku.

nova zelandija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Novozelandci za žrtve in njihove družine zbirajo tudi denar. Doslej so zbrali okoli 3,5 milijona novozelandskih dolarjev (približno 2,1 milijona evrov). V Aucklandu so se danes žrtev spomnili s posebno slovesnostjo, ki se je je udeležilo več tisoč ljudi.