Torek,
31. 7. 2018,
21.45

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Natisni članek

škandal nezaupnica francoska vlada Emmanuel Macron

Torek, 31. 7. 2018, 21.45

6 let, 2 meseca

Francoska vlada po škandalu Macrona preživela glasovanje o dveh zaupnicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
Alexandre Benalla in Emmanuel Macron | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francoska vlada je dva tedna po izbruhu škandala, v katerem se je znašel zdaj že nekdanji tesni sodelavec francoskega predsednika Emmanuela Macrona Alexandre Benalla, danes preživela glasovanje o dveh nezaupnicah zaradi afere. Benalla se je v središču afere znašel, ko je med prvomajskimi protesti v Parizu v opravi policista nasilno obračunal z nekaterimi protestniki.

Alexandra Benallo, ki je bil v kabinetu francoskega predsednika Emmanuela Macrona zadolžen za varnost, so v Elizejski palači po izbruhu škandala odpustili, vendar pa je afera negativno vplivala Macrona. Kritiki so francoskemu predsedniku med drugim očitali, da je Benallo odpustil šele potem, ko se je ta znašel pod drobnogledom tožilstva.

Emmanuel Macron Nato
Novice Macron v središču škandala, njegov tesni sodelavec mora v pripor

Francoska vlada preživela dve glasovanji o nezaupnici

Francoska vlada je danes preživela dve glasovanji o nezaupnici, saj niti nezaupnica levice niti nezaupnica desnice v narodni skupščini ni zbrala potrebne večine 289 glasov, ki bi lahko pripeljala do padca vlade.

Predlog nezaupnice, ki ga je vložila opozicijska desna stranka Republikanci, je podprlo 143 poslancev spodnjega doma francoskega parlamenta. Nezaupnica socialistov in še dveh levih strank je dobila le 74 glasov podpore.

Alexandre Benalla (levo) je med predsedniško kampanjo delal kot varnostnik francoskega predsednika Emmanuela Macrona (desno). | Foto: Reuters Alexandre Benalla (levo) je med predsedniško kampanjo delal kot varnostnik francoskega predsednika Emmanuela Macrona (desno). Foto: Reuters

Premier branil Macrona, opozicija je opozarjala na razsežnosti škandala

Pred glasovanjem je v parlamentu potekala burna razprava, v kateri se je premier Edouard Philippe odločno zavzel za predsednika Macrona. "Vaši predlogi nezaupnic niso nič drugega kot predlogi blokade," je premier sporočil opoziciji. Dodal je, da je Macronov sodelavec naredil napako, ki ni sprejemljiva, in da je bil zato kaznovan. "Demokracija je delovala," je poudaril francoski premier.

Poslanci opozicije so po drugi strani od vlade zahtevali pojasnila za najhujši škandal po Macronovem prihodu na predsedniški položaj maja lani.

Alexandre Benalla in Emmanuel Macron
Novice Macronov nekdanji sodelavec o škandalu: Nekdo želi udariti po predsedniku

V Franciji doslej izglasovali le eno nezaupnico vladi

Vlaganje nezaupnic vladi je v Franciji sicer dokaj pogost pojav, od leta 1958 se jih je zvrstilo več kot sto. Aktualna francoska vlada je bila danes na preizkušnji prvič po zmagi Macrona in njegovih zaveznikov na lanskih predsedniških volitvah, hkrati pa je narodna skupščina prvič po letu 1980 na isti dan razpravljal o dveh nezaupnicah.

V Franciji so doslej izglasovali le eno nezaupnico, in sicer leta 1962, kar je pripeljalo do padca vlade Georgesa Pompidouja.