Aleksander Kolednik

Petek,
31. 3. 2023,
10.16

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

113

Natisni članek

orožje Rusija Ukrajina tanki Forbes

Petek, 31. 3. 2023, 10.16

1 leto

Forbes navdušen nad slovenskim orožjem v Ukrajini: To niso več tanki, ampak nekaj drugega

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

113

Slovenija je lani Ukrajini donirala 28 nekdanjih sovjetskih tankov M-55S, za nadgradnjo katerih so poskrbela slovenska in izraelska podjetja. Z močnim britanskim topom L7, moderniziranimi optičnimi napravami in 200-milimetrskim jeklenim oklepom, ki so ga Ukrajinci dopolnili še z dodatnim reaktivnim oklepom, to v resnici ni več klasični tank, temveč, kot temu pravijo v zahodnih vojskah, "mobilni top", piše ameriški Forbes.

Nova 47. jurišna brigada ukrajinske vojske je po pisanju Forbsa sestavljena iz unikatne kombinacije oklepnih vozil. Poleg oklepnih vozil Panthera T6, ameriških tovornjakov MaxxPro in bojnih vozil M-2A2 Bradley, je v njej tudi vseh 28 tankov M-55S, ki so modernizirana različica sovjetskih tankov T-55.

Slovenija jih je namreč v 90. letih temeljito nadgradila. Nosilec posodobitve je bilo podjetje STO Ravne ob sodelovanju drugih slovenskih podjetji, predvsem Fotone, ter izraelskih partnerjev, predvsem podjetja Elbit.

Odlični za vdore v okupirana mesta

Gre za tanke, ki so danes zaradi močnega topa ter relativno lahkega trupa s tankim oklepom odlični za vdore v okupirana mesta in razstreljevanje sovražnikovih bunkerjev, nadzornih točk in drugih ciljev, niso pa primerni za nekatere druge vrste nalog, kot na primer spopade z nasprotnimi tankovskimi enotami na odprtem polju.

Tanke T-55 uporablja tudi ruska stran, a za razliko od teh na ukrajinski strani niso posodobljeni. Zastareli so bili že pred desetletji, a so Rusi zaradi težav z dobavo modernejših tankov prisiljeni tudi v njihovo uporabo, čeprav dobro vedo, da je življenjska doba štiričlanske posadke teh tankov v neposrednem spopadu z nasprotnikom merjena v minutah. Na drugi strani lahko Ukrajinci pričakujejo, da se bodo njihovi tankisti v tankih M-55S z bojnih nalog vrnili živi.

Dva tisoč vojakov čaka na novo bojno nalogo

47. jurišna brigada ukrajinske vojske z dva tisoč pripadniki je med drugim sodelovala v bojih v Harkovu na severovzhodu Ukrajine, po nekaterih informacijah pa je trenutno nekje v bližini Kijeva, kjer naj bi se pripravljala na protiofenzive ukrajinske vojske na jugu in vzhodu države.

Robert Golob, obisk, Kijev
Novice Golob v Buči: Danes smo vsi mi Ukrajinci in smo povezani kot še nikoli #video
Stephen Kotkin
Novice Črni scenariji vojne v Ukrajini
Novice Grožnje mami z otrokom: v Moskvi so lagali in to nato prikrili #video
Novice Nespodobna poteza voditelja med prenosom v živo #video