Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
15.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 15.48

8 let

Evropska komisija pojasnila namen sestanka o plinskih terminalih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Bruslju so pojasnili namen nedavnega neformalnega sestanka Slovenije, Italije in Evropske komisije o plinskih terminalih.

Cilj je bil izmenjati informacije za boljše razumevanje stanja in to je bilo doseženo, so povedali in pojasnili, da je komisija predlagala pripravo celostne študije vplivov in ni začela nikakršne formalne preiskave. Hellferichova ni želela razlagati podrobnostih neformalnega sestanka Tristranski sestanek o plinskih terminalih, ki je potekal minuli torek v Bruslju, je bil popolnoma neformalen, je najprej poudarila tiskovna predstavnica evropskega komisarja za okolje Stavrosa Dimasa, Barbara Hellferich. Ob tem je dodala, da zato tudi ne more razlagati podrobnosti o rezultatih sestanka.

Je pa povedala, da je bil cilj izmenjati informacije z obeh strani. "Bil je zelo odprt sestanek, v zelo prijateljskem vzdušju, in rezultat je bil dosežen v smislu, da so bile informacije res zbrane in da je bilo doseženo skupno razumevanje stališč obeh strani, poleg tega je Italija pojasnila svoje študije vplivov za tri različne projekte," je dejala Hellferichova. Gre za plinski terminal v Žavljah, off-shore terminal in plinovod.

Komisija Italiji "predlagala", naj izpopolni posamezne študije Na vprašanje, ali je res, da je Evropska komisija Italiji naložila pripravo skupne študije vplivov, je tiskovna predstavnica odgovorila, da ni res, da je komisija Italiji "naložila" pripravo te študije, temveč je "predlagala", da se posamezne študije o različnih projektih, ki jih pripravlja Italija, izpopolnijo s širšo skupno oceno vplivov, ki bi zajela vse tri projekte.

Helfferichova zanikala preiskavo EK Tiskovna predstavnica je komentirala tudi izjave okoljske organizacije Alpe Adria Green, ki je v petek v sporočilu za javnost zapisala, da so se v povezavi s uplinjevalnikom v Trstu začele preiskave v EU. "Evropska komisija za peticije v Evropskem parlamentu in Generalna uprava za okolje evropske komisije sta začeli s preiskavo na osnovi pritožbe, ki jo je vložila Okoljska mednarodna organizacija Alpe Adria Green 2. oktobra 2009 v zvezi s projektom uplinjevalnika španske družbe Gas Natural v tržaškem pristanišču," so zapisali v organizaciji.

Na vprašanje, ali sta parlament in komisija res začela preiskavo, je Helfferichova odgovorila: "Ne, to preprosto ni res." Kot je še pojasnila, komisija kot zainteresirana stran pozorno spremlja dogajanje in izvajanje zakonodaje EU ter posreduje predloge s ciljem 100-odstotnega izvajanja zakonodaje. "Zakonodaja EU se mora izvajati, sicer ima Evropska komisija pravico, da sproži postopek zaradi kršenja pravnega reda EU ali gre celo na Sodišče EU," je pojasnila tiskovna predstavnica in dodala, da se to v omenjenem primeru še ni zgodilo.

Komisija bdi nad upoštevanjem pravil in izvajanjem Espoo konvencije Razložila je še, da gre za izvajanje Espoo konvencije, ki je širša od EU, ter za pripravo študij o vplivih na okolje, za katero obstajajo določena pravila. Komisija po njenih besedah to spremlja in bdi nad tem, da so ta pravila upoštevana. "Ko vidimo, da stvari niso izvajanje pravilno, lahko začnemo postopek zaradi kršenja pravnega reda EU," je dodala.

Če bo potrebno, bodo tudi drugi sestanki Na vprašanje, ali se bodo ta tristranska srečanja nadaljevala, je Hellferichova povedala, da po njenih informacijah za zdaj ni načrtovan noben nov sestanek, a da bodo, če bo to potrebno, še drugi sestanki.

Ne spreglejte