Nedelja,
30. 3. 2014,
8.35

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Recep Tayyip Erdogan Turčija lokalne volitve

Nedelja, 30. 3. 2014, 8.35

3 leta, 8 mesecev

Erdogan želi tekmecem dati "otomansko klofuto"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Turčiji potekajo lokalne volitve, ki bodo pomemben preizkus za vladajočo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP) premierja Recepa Tayyipa Erdogana, vpletenega v niz korupcijskih škandalov.

Občinske volitve, na katerih lahko svoj glas odda 52,7 milijona volilnih upravičencev, so prve po izbruhu protivladnih protestov in korupcijskega škandala, ki so dodobra zamajali Erdoganovo vladavino.

Premier je ob oddaji glasu v Carigradu izrazil prepričanje, da bodo "kljub vsem neljubim izjavam in govorom (opozicije) na dosedanjih shodih, ljudje danes povedali resnico". "Kar bodo ljudje povedali, bo," je dodal. "Voljo ljudi je treba spoštovati."

Erdogan, ki so ga oslabili že veliki protesti lani poleti, se je številnim volivcem zameril zaradi grobega odziva na proteste in obsežno protikorupcijsko preiskavo. Svoje kritike je označil za teroriste, izvedel obsežno čistko v policijskih in pravosodnih vrstah ter blokiral Twitter in YouTube. Družabni omrežji je blokiral, ker so se na njih pojavljali posnetki, na katerih naj bi se s svojim ožjim krogom pogovarjal o skrivanju denarja in naj bi dokazovali njegovo neposredno vpletenost v korupcijo.

Prvi izidi znani zvečer V AKP so pred tokratnimi volitvami nekoliko znižali pričakovanja in pravijo, da bo vsak rezultat nad 38,8 odstotka, kolikor so jih dobili na lokalnih volitvah leta 2009, uspeh. To je precej manj kot na splošnih volitvah leta 2011, na katerih so dobili 49 odstotkov glasov. Javnomnenjske raziskave AKP napovedujejo med manj kot 35 odstotki in več kot 45 podpore. Prvi izidi naj bi bili znani že zvečer.

Erdogan ima kljub kritikam, da postaja vse bolj avtoritaren, zvesto volilno bazo, ogromno sredstev za strankarske kampanje in nadzor nad večino nacionalnih medijev. Dan pred volitvami je od svojih podpornikov zahteval, da zadajo velik udarec njegovim nasprotnikom, med katerimi je največji turški klerik Fethullah Gulen. "Izdajalci so," je Erdogan dejal na zborovanju v Carigradu. "Naj delajo kar hočejo. Jutri pojdite na volišča in jim dajte lekcijo. Dajmo jim otomansko klofuto," je dodal.

Napovedan tesen izid Po napovedih bo izid tesen tako v Carigradu, ki z 10 milijoni volilnih upravičencev velja za najprestižnejšo lovoriko, kot tudi v Ankari. Obe mesti sta že dolgo trdnjavi AKP, a ima glavna opozicijska Republikanska ljudska stranka (CHP) tokrat močnejša kandidata kot na preteklih volitvah.

AKP upa, da ji bo uspelo premagati opozicijo v drugih večjih mestih, kot sta Izmir, ki je trdnjava sekularne CHP, in Diyarbakir, največje mesto na kurdskem jugovzhodu države.

Z lokalnimi volitvami se v Turčiji začenja pestro volilno obdobje; avgusta bodo predsedniške volitve, parlamentarne pa so napovedane prihodnje leto.