Petek,
7. 6. 2013,
8.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Turčija protesti Recep Tayyip Erdogan

Petek, 7. 6. 2013, 8.18

8 let

Erdogan: Boj za ohranjanje narave ni pobijanje ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Turški premier Recep Tayyip Erdogan se je vrnil v domovino, kjer ga je na letališču pričakalo 10.000 podpornikov, istočasno pa so se v središču Istanbula nadaljevali protesti.

Na istanbulskem letališču, kamor se je premier Erdogan vrnil po štiridnevnem obisku Severne Afrike, so ga pričakali številni podporniki, novinarjem in prisotnim pa je dejal, da protesti, ki že več dni potekajo po vsej državi, mejijo na ilegalo.

Med njegovim govorom na tamkajšnjem letališču pa so se v središču mesta nadaljevali protesti, ki so resda vzniknili zaradi osrednjega mestnega parka, ki naj bi ga pozidali z nakupovalnim središčem, pravi vzrok pa je že dlje časa tlel v ozadju, saj se je vse večji del, predvsem urbane in liberalne populacije, v zadnjih letih dodobra naveličal premierjevih poskusov ponovne islamizacije države.

Podporniki vpili: pojdimo in uničimo Taksim Premier, ki ga je spremljala njegova žena, obkrožen pa je bil tudi z vladnimi ministri, je množici na letališču povedal, da so protesti na meji ilegalnosti, zato se morajo takoj končati. Ob tem so ga občasno skoraj preglasili navdušeni kriki množice, poroča BBC.

"Nikoli nismo bili za grajenje napetosti in pojav polariziranosti, vseeno pa ne moremo pozdravljati brutalnosti," je dejal. Medtem pa so številni podporniki vpili "pojdimo in uničimo Taksim", pri čemer jih je Erdogan pozval, naj se mirno vrnejo domov. "Ostali ste mirni in pokazali ste zdravo pamet. Od tu se bomo vsi mirno odpravili domov," je še dejal premier.

Premier se je odzval tudi na pozive protestnikov k njegovem odstopu: "Pravijo, da sem premier zgolj 50 odstotkov prebivalcev. To ni res. Služim vsem 76 milijonom Turkov od vzhoda do zahoda države."

Gre sicer za prvi večji izkaz podpore aktualnemu premierju po tem, ko po vsej državi že teden dni divjajo protesti in spopadi med policijo in demonstranti.

Protestniki večinoma dobro izobraženi predstavniki srednjega razreda Dopisnik BBC-ja poroča, da je vzdušje na trgu Taksim sicer pozitivno, protestniki pa plešejo in pojejo politične slogane. Velika večina teh protestnikov je pristašev sekularizma, so dobro izobraženi predstavniki srednjega razreda, ki menijo, da v Turčiji manjka primerne, svobodne politične kulture.

Eden izmed protestnikov je med drugim dejal: "Erdogan nam ne more vzeti parka, pod nobenim pogojem. Veste, kaj? Ustvaril bo vojno znotraj države. Še naprej se bo upiral." Številni Turki trenutno vlado obtožujejo, da postaja vedno bolj avtoritarna ter da skuša v sicer sekularni državi uveljaviti konservativne islamske vrednote.

Spregovoril je tudi Erdogan in zatrdil, da njegova vlada nasprotuje "terorizmu, nasilju, vandalizmu in dejanjem, ki zavoljo svobode ogrožajo druge". Odprt pa je za vsakogar z demokratičnimi zahtevami, je dejal. Glede prizadevanj aktivistov za ohranitev parka Taksim v Carigradu, ki so pravzaprav sprožila proteste, je dejal, da ve, kaj pomeni boj za ohranjanje narave. To po njegovih besedah ni vandalizem in ni "pobijanje ljudi".