Nedelja,
22. 9. 2024,
7.44

Osveženo pred

5 dni, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Natisni članek

Brandenburg Olaf Scholz Nemčija volitve

Nedelja, 22. 9. 2024, 7.44

5 dni, 1 ura

Deželne volitve v Brandenburgu nov preizkus za SPD in Scholza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
Olaf Scholz | Ob morebitnem novem slabem rezultatu v Brandenburgu, kjer socialdemokrati sicer prevladujejo vse od padca berlinskega zidu, bi bila politična prihodnost Olafa Scholza verjetno še bolj negotova. | Foto Reuters

Ob morebitnem novem slabem rezultatu v Brandenburgu, kjer socialdemokrati sicer prevladujejo vse od padca berlinskega zidu, bi bila politična prihodnost Olafa Scholza verjetno še bolj negotova.

Foto: Reuters

V nemški zvezni deželi Brandenburg bodo danes potekale volitve, na katerih najbolje kaže skrajno desni Alternativi za Nemčijo (AfD) pred socialdemokrati (SPD) kanclerja Olafa Scholza. Če bo zmagala AfD, bo to za stranko druga zmaga na deželnih volitvah od njene ustanovitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prvo zmago na deželnih volitvah je AfD zabeležila v začetku meseca, ko je slavila v Turingiji. Istočasno jo je na Saškem tesno prehitela le Krščansko-demokratska unija (CDU).

Na podlagi v četrtek objavljene ankete nemške javne radiotelevizije ZDF ima AfD z 28-odstotno podporo v Brandenburgu trenutno odstotno točko prednosti pred SPD kanclerja Scholza. Sledita CDU s 14-odstotno podporo in levo populistično Zavezništvo Sahre Wagenknecht (BSW) s 13 odstotki. Stranki Zelenih in Levici trenutno kaže, da ne bosta dosegli petodstotnega praga za preboj v deželni parlament.

Politična prihodnost Scholza negotova

SPD, ki skupaj z Zelenimi in liberalci (FDP) na zvezni ravni tvori vse manj priljubljeno vladno koalicijo, je na volitvah v Turingiji in na Saškem doživela hud poraz, slabo pa se je odrezala tudi na junijskih evropskih volitvah. Ob morebitnem novem slabem rezultatu v Brandenburgu, kjer socialdemokrati sicer prevladujejo vse od padca berlinskega zidu, bi bila politična prihodnost Scholza verjetno še bolj negotova.

V javnosti se namreč že zdaj postavlja vprašanje, ali bo kancler stranko vodil na parlamentarnih volitvah septembra prihodnje leto. Sam je julija napovedal, da se bo potegoval za nov mandat. V anketah SPD trenutno na nacionalni ravni zaostaja za konservativnim zavezništvom CDU/CSU, katerega kanclerski kandidat bo vodja CDU Friedrich Merz.

Nemška policija na meji
Novice Nemčija ponovno uvaja nadzor na vseh kopenskih mejah
Olaf Scholz
Novice Scholz zagovarja mejne kontrole na nemških mejah