Torek,
4. 4. 2017,
12.12

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Sirija napad Bašar al Asad Rusija

Torek, 4. 4. 2017, 12.12

7 let

Na desetine mrtvih zaradi napada s kemičnim orožjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Sirija Idlib | Foto Reuters

Foto: Reuters

V napadu na mesto Khan Shaykhun, ki je v rokah protivladnih upornikov, je umrlo najmanj 58 ljudi, od tega enajst otrok. Ranjenih je najmanj 160 oseb.

Aktivisti in mednarodne organizacije, prisotne v Siriji, trdijo, da je šlo za napad s kemičnim orožjem, ki so ga izvedle sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada ali pa vojaška letala njegove zaveznice Rusije. Ljudje so se zaradi napada začeli dušiti in omedlevati, na ustih pa se jim je začela nabirati pena, poudarjajo v Sirskem observatoriju za človekove pravice.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so po napadu s kemičnim orožjem bombardirali tudi bolnišnico, v kateri zdravijo žrtve kemičnega napada.

Sirija zanika kemični napad

"To so napačne obtožbe," je za AFP povedal visoki neimenovani predstavnik sirskega režima in dodal, da opozicijske sile skušajo "doseči v medijih to, kar jim ne uspe na tleh".

Ruska vojska je tudi sporočila, da njena letala niso izvedla nobenega napada v bližini mesta Kan Šejkun.

ZN začeli s preiskavo

Komisija ZN za preiskave v Siriji pa je sporočila, da je začela preiskavo domnevnega kemičnega napada na Kan Šejkun. Zaradi napada se bo Varnostni svet ZN v sredo sestal na nujni seji.

Mednarodna javnost je napad ostro obsodila. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura sta napad označila za "grozljivega". Izpostavila sta, da napad prav na dan začetka bruseljske konference o pomoči Siriji ni naključje, in Sircem obljubila nadaljnjo podporo.

Bela hiša pa je dogodek označila za "graje vrednega" in "nesprejemljivega", za napad pa so obtožili režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Združeni narodi so lani oktobra ugotovili, da so vladne sile že večkrat uporabile kemično orožje, s katerim so v Siriji napadali tudi teroristi Islamske države.

Pokrajina Idlib, v kateri leži mesto Khan Shaykhun, je pretežno pod nadzorom zavezništva uporniških sil, med katerimi je tudi Fronta Fateh Al Šam, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida. Območje je pogosto tarča zračnih napadov režimskih sil in ruskih letal, pa tudi koalicije pod vodstvom ZDA proti skrajni skupini Islamska država. 

Predsednikovemu stricu v Španiji zasegli premoženje

Na jugu Španije je danes policija izvedla več hišnih preiskav v nepremičninah družine strica sirskega predsednika Bašarja Al Asada Rifata Al Asada. Hišne preiskave so posledica francoske preiskave Rifata Al Asada zaradi korupcije in pranja denarja.

Hišne preiskave so izvedli na območju marine Puerto Banus luksuznega obmorskega letovišča Marbella. Asadov stric in njegova družina imata po ocenah v Španiji premoženje v vrednosti 691 milijonov evrov, vse premoženje pa so že zasegli, je povedal sodni vir.