Sobota,
26. 3. 2022,
18.58

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

59

Ukrajina Rusija Vladimir Putin

Natisni članek

Sobota, 26. 3. 2022, 18.58

2 leti, 4 mesece

Človek, ki dobro pozna Putina: "Naj ga bo zelo strah. Šokiran je."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

59

Mihail Kasjanov | Mihail Kasjanov je bil predsednik ruske vlade med letoma 2000 in 2004. Z Vladimirjem Putinom že dolgo nista več v dobrih odnosih. | Foto Guliver Image

Mihail Kasjanov je bil predsednik ruske vlade med letoma 2000 in 2004. Z Vladimirjem Putinom že dolgo nista več v dobrih odnosih.

Foto: Guliver Image

Invazija Ukrajine je začetek konca za Vladimirja Putina, je prepričan Mihail Kasjanov, ki je bil ruski premier v času prvega Putinovega predsedniškega mandata. 

"Putina naj bo zelo strah," je za britansko radijsko postajo LBC danes povedal 64-letni Kasjanov, ki podpira uvedbo zapore zračnega prostora nad Ukrajino s strani zveze Nato. "Če bi zveza Nato sprejela ukrep, kot je zapora zračnega prostora nad Ukrajino, bi bil Vladimir Putin naravnost zgrožen," je prepričan Kasjanov.

Dejal je tudi, da je Putina enoten in oster odziv Zahoda na rusko invazijo Ukrajine ujel povsem nepripravljenega in ga izredno presenetil. "Putin je mislil, da bo vse potekalo gladko in brez večjega ugovarjanja mednarodne skupnosti kot takrat, ko si je Rusija priključila polotok Krim." 

Mihail Kasjanov in Vladimir Putin med srečanjem leta 2002 | Foto: Kremelj | Foto: Mihail Kasjanov in Vladimir Putin med srečanjem leta 2002 | Foto: Kremelj

Jedrsko orožje, balistična raketa, RS-24 Yars
Novice Srhljive besede iz Rusije: Pravico imamo uporabiti jedrsko orožje #vŽivo

Putin je vedno bolj razjarjen

Kasjanov, ki je iz politike dokončno izstopil po neuspešni kandidaturi za predsednika Rusije leta 2008, je za LBC povedal še, da je Putin zaradi celotne situacije z Ukrajino in sankcij Zahoda dobesedno šokiran ter da postaja vse bolj jezen.

Vladimir Putin ni pričakoval, da se bo Zahod na invazijo Ukrajine odzval s takšno odločnostjo in predvsem z enotnostjo.  | Foto: AP / Guliverimage Vladimir Putin ni pričakoval, da se bo Zahod na invazijo Ukrajine odzval s takšno odločnostjo in predvsem z enotnostjo. Foto: AP / Guliverimage

Na vprašanje radijskega voditelja, ali meni, da bi se nad Putina zaradi brutalne invazije Ukrajine lahko zgrnil gnev ruskega ljudstva, je Kasjanov odgovoril, da v kratkem ne, saj ga še vedno podpira razmeroma visok delež Rusov, dolgoročno pa zagotovo.

"To, kar je svoji državi naredil Putin, bodo ruski ljudje plačevali še desetletja," je sklenil Kasjanov in napovedal, da bo Putin na oblasti v Rusiji vztrajal še največ dve leti, nato pa ga bodo "odstranili".