SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Čaka EU čez dva meseca kolaps schengenskega območja?

0

termometer

"Članice Evropske unije morajo tok beguncev obvladati najkasneje v dveh mesecih, sicer se bo morala unija soočiti s koncem schengenskega območja," je dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Vrh unije 17. in 18. marca v Bruslju bo po njegovem mnenju zadnja priložnost za oceno, ali evropska strategija glede beguncev deluje. "Če se bo izkazalo, da ne deluje, se bomo morali soočiti z obsežnimi posledicami, kot je kolaps schengenskega območja," je posvaril v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

"Članice unije je težko disciplinirati" "Statistika za čas okoli božiča ni vzpodbudna. V EU je na dan prišlo okoli 2000 beguncev," je dejal. Države članice pa je znova pozval, naj uresničujejo vse dogovore, sprejete v zvezi z begunsko krizo. "Članice unije je težko disciplinirati," je poudaril. "Niti jaz niti komisija nimamo tankov," je dejal in se poslancem nato opravičil za morda nekoliko grobo prispodobo, a, kot je dejal, gre za resne izzive.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ob tem v razpravi v Evropskem parlamentu opozoril, da bi vnovična uvedba nadzora na mejah v območju schengna, ki šteje 26 članic, imela velike posledice za rast in zaposlovanje v Evropi. "Cena ukinitve schengna je zelo visoka," je dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin