Četrtek,
5. 9. 2024,
15.38

Osveženo pred

4 ure, 16 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
Evropska unija Vladimir Putin Aleksander Vulin Rusija Srbija

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 15.38

4 ure, 16 minut

Bruselj: Krepitev srbskih odnosov z Rusijo ni v skladu vrednotami EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
Aleksandar Vulin | Podpredsednik srbske vlade Aleksander Vulin, ki je bil do lanskega novembra šef srbske varnostno-obveščevalne službe Bia, je na srečanju s Putinom ob robu gospodarskega foruma v Vladivostoku zagotovil, da Srbija ne bo nikoli članica zveze Nato in da nikoli ne bo uvedla sankcij proti Rusiji. | Foto Guliverimage

Podpredsednik srbske vlade Aleksander Vulin, ki je bil do lanskega novembra šef srbske varnostno-obveščevalne službe Bia, je na srečanju s Putinom ob robu gospodarskega foruma v Vladivostoku zagotovil, da Srbija ne bo nikoli članica zveze Nato in da nikoli ne bo uvedla sankcij proti Rusiji.

Foto: Guliverimage

Krepitev srbskih odnosov z Rusijo ni v skladu z vrednotami EU in prizadevanji Srbije za članstvo v Uniji, je v odzivu na sredin obisk podpredsednika srbske vlade Aleksandra Vulina v Rusiji danes v Bruslju dejal zunanjepolitični govorec EU Peter Stano. Beograd je pozval, naj se odreče krepitvi odnosov z Moskvo.

"Ohranjanje ali celo krepitev vezi z Rusijo v času njene nezakonite agresije nad ukrajinskim ljudstvom ni v skladu z vrednotami EU in pristopnim procesom k EU," je v odzivu na Vulinov sredin obisk v ruskem Vladivostoku povedal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella.

Rusija namreč po Stanovih besedah pod vodstvom predsednika Vladimirja Putina krši ustanovno listino Združenih narodov in mednarodno pravo ter napada vsa načela in vrednote, na katerih temelji EU.

Srbija na dveh stolih

"Pričakujemo torej, da se bo Srbija odrekla krepitvi vezi in stikov z Rusijo. Prav tako pričakujemo, da bodo vsi člani srbske vlade spoštovali zaveze, ki jih je Srbija prostovoljno sprejela v zvezi s pristopanjem k EU," je še povedal. To med drugim vključuje uskladitev srbske zunanje politike z evropsko, tudi spoštovanje sankcij, ki jih je Unija proti Moskvi uvedla zaradi njene agresije na Ukrajino.

Podpredsednik srbske vlade Vulin, ki je bil do lanskega novembra šef srbske varnostno-obveščevalne službe Bia, je na srečanju s Putinom ob robu gospodarskega foruma v Vladivostoku zagotovil, da Srbija nikoli ne bo članica zveze Nato in da nikoli ne bo uvedla sankcij proti Rusiji. Poudaril je, da je Srbija ne samo strateška partnerica Rusije, ampak tudi njena zaveznica.

Vulin je sicer Rusijo od začetka vojne v Ukrajini obiskal že večkrat, nazadnje pred dvema tednoma.

Aleksandar Vulin, Vladimir Putin
Novice Vulin zagotovil Putinu, da Srbija ne bo uvajala sankcij proti Rusiji
Aleksander Vulin
Novice Vulin odstopil s čela srbske obveščevalne agencije Bia
Rusi v Srbiji
Novice Zakaj je Ruse, ki so pribežali v Srbijo, strah srbske tajne službe