Nedelja,
3. 1. 2021,
8.32

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

15

Natisni članek

vetrnica Velika Britanija elektrika

Nedelja, 3. 1. 2021, 8.32

3 leta, 1 mesec

Britanci prvič v zgodovini presegli poseben mejnik v proizvodnji elektrike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

15

Vetrna elektrarna, vetrnica, turbina | Britansko združenje električnih energetikov je ocenilo, da je bilo leto 2020 rekordno na področju obnovljivih virov energije. "Leto 2020 je bilo najbolj zeleno v zgodovini britanskega električnega sistema, opazen je bil padec izpustov toplogrednih plinov," so sporočili. | Foto Reuters

Britansko združenje električnih energetikov je ocenilo, da je bilo leto 2020 rekordno na področju obnovljivih virov energije. "Leto 2020 je bilo najbolj zeleno v zgodovini britanskega električnega sistema, opazen je bil padec izpustov toplogrednih plinov," so sporočili.

Foto: Reuters

Vetrne elektrarne so 26. decembra ustvarile več kot polovico vse tisti dan v Veliki Britaniji proizvedene elektrike. Proizvodnjo je okrepila nevihta, poimenovana Bella. Britanska vlada, ki se usmerja v obnovljive vire, želi, da bi do leta 2030 vetrne elektrarne v letni bilanci proizvodnje električne energije dosegle 30-odstotni delež.

Delež vetrne energije v dnevni proizvodnji energije je bil 26. decembra 50,67-odstoten. S tem so Britanci popravili rekord iz avgusta, ko so vetrne elektrarne v enem dnevu proizvedle 50 odstotkov elektrike, poroča STA.

Peter Jančič
Mnenja Vesel je žrtev Čeferinove perestrojke

Stavijo tudi na jedrsko energijo in uporabo biomase

Britanci so podatke o rasti vetrne energije pospremili z zadovoljstvom in ocenili, da gre za spodbudno novico pred podnebno konferenco, ki bo prihodnje leto potekala v Glasgowu.

Poleg vetrne energije pa Velika Britanija pri doseganju brezogljične energetike stavi tudi na jedrsko energijo in uporabo biomase, ki naj bi odtehtali za zmanjšanje rabe premoga v termoelektrarnah.

parlament
Novice Kdo so poslanci, ki živijo v stanovanjih v lasti državnega zbora
Mejni prehod Gruškovje, 22.7.2019
Novice Koliko okuženih so odkrili na mejnih prehodih