Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 4. 2014,
13.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Verona brezdomci

Ponedeljek, 28. 4. 2014, 13.11

8 let

Brezdomci so nadležni kot golobi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Veronski župan je v mestu prepovedal razdeljevanje hrane brezdomcem, češ da ti ogrožajo javno zdravje.

Evropo pretresa kriza, število revnih se povečuje, vse več je brezdomcev, a nekateri župani so še vedno prepričani, da živijo v mestih blagostanja. Eden takih je Flavio Tosi, prvi meščan Verone, mesta večne ljubezni med Romeom in Julijo.

Odločil se je namreč, da bo v mestu prepovedal razdeljevanje hrane brezdomcem. Vsak, ki bo to počel, bo kaznovan s kaznijo 500 evrov. Župan, sicer član desničarske stranke Severna liga, se je za tak ukrep odločil, ker je prepričan, da so številni brezdomci, ki posedajo po osrednjem mestnem trgu, "nevarnost za javno zdravje".

Zaradi hrane urinirajo Za povečanje števila brezdomcev v mestnem središču krivi dobrodelne organizacije, ki jim delijo pakete s hrano. "Prav poleg Piazze Dante je bila na vrtu neke hiše dobrodelna organizacija Ronda della Carita, ki je brezdomcem delila hrano. Zdaj tam spi več kot dvajset brezdomcev, ki na ulici urinirajo. Zaradi takih dogodkov sem se odločil, da prepovem razdeljevanje hrane brezdomcem v mestu," je dejal župan za časopis Corriere della Sera.

V dobrodelni organizaciji so bili nad novico zgroženi. "Gremo tja, kjer nas potrebujejo," je dejal predsednik organizacije Ronda della Carita. "Uriniranje na ulici naj uredijo drugače, s povečano prisotnostjo policije na primer, ne pa s prepovedjo razdeljevanja hrane."

Jih motijo brezdomci ali priseljenci? Mnogi so prepričani, da je odločitev župana predvolilna poteza, ki le opozarja na to, da je Tosi šerif, ne pa župan. Župan to zanika, češ da odločitev "ni v nasprotju s krščanskim prepričanjem o pomoči tistim, ki jo potrebujejo". Kot je dodal, je mesto "pozimi, ko je bilo mrzlo, ponudilo zatočišče številnim nezakonitim priseljencem".

Prav pripomba o nezakonitih priseljencih je mnoge spomnila na siceršnji odnos članov Severne lige do priseljencev. Lani je na primer ugleden član stranke Roberto Calderoli, namestnik predsednika senata, temnopolto ministrico Cecile Kyenge primerjal z orangutanom.

Kljub ogorčenju je član senata trdil, da ni izrekel nič žaljivega. Letos januarja mu je s podobno izjavo sledil drugi poslanec Severne lige Gianluca Buonanno, ki je isto ministrico, zagovornico integracije priseljencev, obtožil, da daje prednost "črnuhom".

Ob teh izjavah res ni nič nepričakovanega, da so za veronskega župana brezdomci enaki golobom – mestni nesnagi.

Ne spreglejte