Sreda,
30. 1. 2019,
14.11

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

3

Natisni članek

Nemčija Avstrija brexit Sebastian Kurz

Sreda, 30. 1. 2019, 14.11

5 let, 3 mesece

Brexit: Kurz zavrnil možnost vnovičnih pogajanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

3

Sebastian Kurz | Avstrijski kancler Sebastian Kurz zavrača nova pogajanja med Londonom in Brusljem glede brexita. | Foto Reuters

Avstrijski kancler Sebastian Kurz zavrača nova pogajanja med Londonom in Brusljem glede brexita.

Foto: Reuters

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je izjavil, da je dogovor o brexitu dober, in zavrnil možnost vnovičnih pogajanj, dopušča pa možnost natančnejše formulacije. Tudi nemški zunanji minister Heiko Maas je ocenil, da je obstoječi dogovor najboljša in edina možna rešitev.

"Še vedno nudimo iztegnjeno roko za skupno rešitev in formulacijo, nismo pa pripravljeni na nova pogajanja o izhodnem sporazumu," je glede brexita dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz. Dodal je sicer, da prihodnji odnos med EU in Združenim kraljestvom še ni točno definiran in da tu obstaja manevrski prostor za podrobnosti.

Pri tem je Kurz izrazil upanje, da bo Velika Britanija zapustila EU z dogovorom in ne brez njega, saj bi slednja možnost škodila EU, še najbolj pa Britancem. Avstrijska vlada je sicer danes na Dunaju sprejela zakonodajo o brexitu, ki ureja različna pravna področja, med drugim tudi položaj Britancev v Avstriji po odhodu Združenega kraljestva iz EU.

Da se EU o sporazumu o brexitu, ki vključuje irsko varovalo, ne bo vnovič pogajala, sta danes v Bruslju ponovila tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier. Juncker je spet opozoril, da se krepi tveganje brexita brez dogovora, Barnier pa je britanskim poslancem očital valjenje krivde na EU.
Theresa May
Novice Brexit: britanski parlament bi se ponovno pogajal, EU proti

Novim pogajanjem ni naklonjen niti nemški zunanji minister

Možnost vnovičnih pogajanj med Brusljem in Londonom je posredno zavrnil tudi nemški zunanji minister Heiko Maas. "Naše stališče je jasno. Izhodni sporazum je najboljša in edina rešitev za urejen izhod," je dejal šef nemške diplomacije.

Potem ko je britanski parlament v torek pozval k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo, je Maas danes ocenil, da za zdaj še ni jasno, kaj želi britanska vlada dopolniti: "Zdaj mora hitro sporočiti, ker časa ni več veliko." Ob tem je zagotovil, da bosta Nemčija in EU podprli Irsko.

Evropska komisija je danes sprejela nov sveženj ukrepov za primer brexita brez dogovora, ki naj bi zaščitili študente v okviru programa Erasmus ter zagotovili nadaljnje usklajevanje sistemov socialne varnosti in izplačevanje evropskih sredstev britanskim upravičencem, če bo Velika Britanija spoštovala svoje finančne obveznosti v okviru proračuna EU.
Severna Irska
Novice Lahko zaradi brexita na evropskih tleh spet izbruhne oborožen konflikt?

Britanska podjetja naj bi pospešila priprave na brexit brez dogovora

Medtem bodo britanska podjetja po torkovi odločitvi britanskega parlamenta najverjetneje pospešila priprave na izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora. Izvršna direktorica britanskega podjetniškega združenja CBI Carolyn Fairbairn ne verjame, da bi danes eno samo podjetje v Združenem kraljestvu ustavilo ali upočasnilo priprave na možnost neurejenega izstopa države iz EU. "Bojim se, da jih bodo celo pospešila," je opozorila Fairbairnova.

Britanska premierka Theresa May naj bi na njeno željo še danes opravila več pogovorov z voditelji EU in Irske, potem ko je britanski parlament sinoči zavrnil brexit brez dogovora in pozval k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo, da bi se s tem izognili trdi meji na irskem otoku.

Boris Johnson
Mnenja Kaj nas uči brexit? Ne verjemite populistom! #komentar

Mayeva naj bi drevi po napovedih govorila s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in irskim premierjem Leom Varadkarjem. Na torkovo glasovanje britanskega parlamenta so se podjetja v Združenem kraljestvu odzvala z naraščajočo frustracijo in zaskrbljenostjo, je danes opozorila Fairbairnova.

Po njenih besedah so izjemno zaskrbljena tudi podjetja na Severnem Irskem. "Varovalka je tam z namenom," je dodala direktorica CBI, ki je sicer pozdravilo odločitev britanskega parlamenta o zavrnitvi brexita brez dogovora. Stališču CBI so pritrdila tudi druga poslovna združenja v Veliki Britaniji.