Sobota,
7. 9. 2019,
16.59

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

3

Natisni članek

Boris Johnson brexit Velika Britanija zapor

Sobota, 7. 9. 2019, 16.59

4 leta, 7 mesecev

Brexit: če Johnson ne bo upošteval volje poslancev, mu grozi zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

3

Boris Johnson | Britanski premier Boris Johnson je namignil, da kljub ta teden sprejetemu zakonu za preprečitev brexita brez dogovora Bruslja ne namerava zaprositi za preložitev britanskega izstopa iz EU. | Foto Reuters

Britanski premier Boris Johnson je namignil, da kljub ta teden sprejetemu zakonu za preprečitev brexita brez dogovora Bruslja ne namerava zaprositi za preložitev britanskega izstopa iz EU.

Foto: Reuters

Nekateri britanski poslanci naj bi po današnjem pisanju britanskih medijev pripravljali tožbo pred sodiščem, če britanski predsednik vlade Boris Johnson ne bo preložil brexita. Premier je namreč namignil, da Bruslja kljub ta teden sprejetemu zakonu ne bo zaprosil za preložitev britanskega izstopa iz EU.

Oba domova britanskega parlamenta sta ta teden sprejela zakon za preprečitev brexita brez dogovora. Zakon od britanskega premierja Borisa Johnsona zahteva, da bo moral EU zaprositi za trimesečno preložitev britanskega izstopa, ki je predviden za 31. oktober, če poslanci do 19. oktobra ne bodo potrdili ločitvenega dogovora ali potrdili odhoda Združenega kraljestva iz Unije brez dogovora.

Boris Johnson
Novice Britanski poslanci preprečili načrte Johnsona za brexit

Johnson: Raje bi ležal mrtev v jarku, kot prosil Bruselj za preložitev

Pravni strokovnjaki so že opozorili, da bi lahko šel Johnson, če ne bo upošteval novega zakona, tudi v zapor. Poslanci naj bi že oblikovali skupino pravnikov, ki je pripravljena iti na sodišče, če bo treba. Čeprav je britanska vlada že sporočila, da bo upoštevala zakon, je Johnson izjavil, da bi raje ležal mrtev v jarku, kot prosil Bruselj za preložitev.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je medtem poudaril, da njegova stranka zaradi zakonodaje ne pripravlja pravnih postopkov, se pa zavedajo razprav in postopkov, na katere se nekateri pripravljajo. Dodal je, da so pripravljeni podpreti predčasne volitve, a šele ko ne bo več obstajala nevarnost brexita brez dogovora.

Britanski parlament bo sicer v ponedeljek spet odločal o morebitnih predčasnih volitvah, ki jih zahteva Johnson, a so se v petek opozicijske stranke dogovorile, da te možnosti ne bodo podprle.

britanski parlament
Novice Brexit: konservativcem grozi izključitev, če bodo glasovali proti vladi #video