Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 1. 2016,
11.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Bosna in Hercegovina

Ponedeljek, 25. 1. 2016, 11.04

6 let, 6 mesecev

Bosanci v boju za luksuz pitja kave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Politik je Bosance razjezil, ko je dejal, da so razsipni, ker preveč zapravijo za kavo.

Bosanski federalni premier Fadil Novalić si verjetno ni predstavljal, da bo z eno samo svojo izjavo postal osrednji lik bosanskega medmrežnega humorja. Izjavil je namreč, da "državljani Bosne in Hercegovine dobro žive, kaj dobro, razsipni so".

Nato je naštel, da je na seznamu najbolj prodajanih artiklov v potrošniški košarici ene od bosanskih trgovskih verig na prvem mestu kava, nato cigarete, poleg tega pa sta med desetimi še vino in pivo, od osnovnih potrebščin pa le olje, moka in mleko. "Pa vemo, da tam ne prodajajo goriva in kartic za telefone, ki bi se gotovo uvrstile na lestvico," je dodal.

Oprosti, Fadil, ker sem pil kavo Premier je nemudoma postal tarča posmeha na medmrežju. Na Twitterju je zaživel račun #FadileOprosti, Oprosti, Fadil, kjer državljani na sarkastičen način sporočajo, kako se bili razsipni. Recimo: "Oprosti, Fadil, v nedeljo sem sem okopal." Ali: "Kupil sem rabljene kavbojke za tri evre in pol, oprosti, Fadil."

Državljani Bosne se premierju opravičujejo tudi, ker so pili kavo z mlekom, so si umili zobe, prižgali luč, ko so gledali televizijo, se prhali, čeprav je zunaj deževalo. Ob tem so objavili fotografije razsipništva, ki so si ga privoščili, tudi čevapčičev v lepinji, obliznili pokrovček jogurta ali si skuhali juho iz vrečke.

Fadilov koledar Debioza kolektiva Odzvali so se tudi znani Bosanci. Debioza kolektiv je denimo v okviru akcije #FadileOprosti objavil svoj video Tranzicija s pripisom, da je to zdaj Fadilov koledar.

Novinarka Jelena Paunović pa je premierja v javnem pismu spraševala, ali so mu starši kot otroku kupovali čokolado ali so kupovali le osnovne potrebščine in ob tem opisala, kako je na ulici videla, da mama otroku ni mogla kupiti piškotov za 50 centov.

Politik trdi, da je le povedal resnico Fadil Novalić pa vztraja, da je le povedal resnico in da se državljanom ne misli opravičiti. "Družbene mreže ne morejo sprejeti resnice," je dejal za N1: "So pa močno orožje. Spomnimo se le, da je bil tako zrušen režim v Libiji in so povzročeni nemiri v Egiptu."

Premierjeva izjava pa še zdaleč ni prva, ki je državljane Bosne obtožila, da so razsipni. Pred štirimi leti je tedanji minister Milorad Bahilj prav tako komentiral podatke o potrošniški košarici z izjavo: "Varčujte, varčujte, ne jejte."

Sicer je povprečna plača v Bosni 422 evrov, po podatkih Združenih narodov 60 odstotkov mladih nima zaposlitve, po podatkih Centralne banke BiH pa se povečuje zadolževanje prebivalstva za pokrivanje tekočih stroškov.

Ne spreglejte