Sobota,
29. 12. 2018,
13.19

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,47

14

Natisni članek

Donald Trump Marjan Šarec Ustavna obtožba

Sobota, 29. 12. 2018, 13.19

5 let, 3 mesece

B

Bo Trumpa doletela ista usoda kot Šarca?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,47

14

Trump Šarec | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Ameriški akademik Allan Lichtman, ki je v preteklosti pravilno napovedal številne, tudi presenetljive izide volitev, je v intervjuju za nemški portal Deutsche Welle (DW) napovedal, da bodo proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu prihodnje leto vložili ustavno obtožbo.

Svojo napoved je utemeljil s tem, da bodo demokrati prihodnje leto prevzeli večino v predstavniškem domu kongresa, zaostrila pa se bo tudi preiskava o ruskem vplivanju na volitve, ki jo vodi posebni tožilec Robert Mueller. Menil je še, da se ravnanja in stališča Trumpa prihodnje leto ne bodo spremenila.

Spomnimo, pred dobrim tednom sta zoper slovenskega premierja Marjana Šarca stranki SDS in SNS vložili predlog ustavne obtožbe zaradi zavrnitve predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja

Lichtman je v preteklih 30 letih pravilno napovedal zmagovalce vseh predsedniških volitev v ZDA in je postal tudi pravi fenomen, ko je kot eden od redkih že od začetka pravilno napovedal Trumpovo zmago na volitvah leta 2016, piše DW.

Boril se bo za obstanek v Ovalni pisarni

bela hiša | Foto: Reuters Foto: Reuters Zdaj je profesor prepričan, da se bo Trump od prihodnjega leta boril za obstanek v Ovalni pisarni. Do zdaj se je lahko predsednik namreč zanašal na večinsko republikanski kongres, a se bo to z letom, ki prihaja, spremenilo.

Grožnja o ustavni obtožbi je že nekaj časa v zraku, a bo po mnenju Lichtmana z večinsko demokratskim predstavniškim domom ameriškega kongresa postala resničnost, še posebej če bo Mueller odkril kaj pogubnega, kar pa je zelo verjetno.

Lichtman pa ne verjame le v vložitev ustavne obtožbe, ampak je prepričan, da bodo ta tudi uspešna in da bodo Trumpa spodili iz Bele hiše, o čemer številni drugi politologi dvomijo.

Intervju: Marjan Šarec
Novice SDS in SNS: Stojimo za ustavno obtožbo zoper Šarca #video

Za morata biti najmanj dve tretjini senata

Če se predstavniški dom odloči vložiti ustavno obtožbo, se morata z odstavitvijo predsednika strinjati tudi najmanj dve tretjini senata, kjer imajo večino republikanci. To pomeni, da bi morali po Lichtmanovi napovedi za odstavitev Trumpa glasovati tudi člani predsednikove stranke.

Lichtman svoje trditve utemeljuje s tem, da so republikanci izgubili podporo zaradi Trumpa in preiskave ruskega vmešavanja, za večjo podporo pa naj bi bili pripravljeni žrtvovati republikanskega predsednika ZDA.

Spomnil je še, da če Trumpa odstavijo, nova predsednica ZDA ne bo demokratka Nancy Pelosi, prihodnja predsednica predstavniškega doma, ampak republikanec Mike Pence, ki ga imajo številni republikanci v kongresu raje kot Trumpa.