Petek,
12. 7. 2024,
6.10

Osveženo pred

4 dni, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,90

Natisni članek

Nato Washington Volodimir Zelenski Joe Biden

Petek, 12. 7. 2024, 6.10

4 dni, 4 ure

Biden predstavil Zelenskega: "Dame in gospodje, predsednik Putin." #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,90

Ameriški predsednik Joe Biden je na četrtkovi slovesnosti ob robu vrha Nata v Washingtonu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pomotoma predstavil kot predsednika Putina. Biden, ki je zaradi težav na nedavnem predvolilnem soočenju pod drobnogledom domače in svetovne javnosti, se je sicer takoj popravil.

"In zdaj besedo predajam predsedniku Ukrajine, ki je tako pogumen kot tudi odločen. Dame in gospodje, predsednik Putin," je dejal ameriški predsednik po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Predsednik Putin! On bo premagal predsednika Putina. Predsednik Zelenski – tako sem osredotočen na to, da premagamo Putina, to nas mora skrbeti. Kakorkoli, gospod predsednik," je svojo napako, ko je Zelenskega zamenjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, hitro popravil Biden.

golob biden
Novice Golob pohvalil vitalnost ameriškega predsednika Joeja Bidna

Zelenski: Jaz sem boljši 

"Jaz sem boljši," pa je na pomoto ameriškega kolega odgovoril ukrajinski predsednik.

Njegovi nasprotniki iz vrst republikancev so posnetek napake začeli hitro deliti po družbenih omrežjih, poroča AFP.

Enainosemdesetletni demokratski predsednik ZDA je po nedavnem soočenju z republikanskim protikandidatom Donaldom Trumpom pred novembrskimi predsedniškimi volitvami, med katerim je pogosto govoril nepovezano in izgubljal tok misli, pod drobnogledom domače in svetovne javnosti. Doma se sooča tudi z vse glasnejšimi pozivi, naj odstopi od kandidature.

Danes ima sicer načrtovano še novinarsko konferenco po koncu tridnevnega zasedanja voditeljev zveze Nato, kar bo njegov prvi večji nastop po soočenju konec junija. Pričakovati je, da jo bodo številni pozorno spremljali.

Biden po vrhu Nata zavračal ugibanja o sposobnosti opravljanja dela predsednika ZDA

Predsednik ZDA Joe Biden je sicer na svoji prvi novinarski konferenci po televizijskem soočenju z Donaldom Trumpom zavračal ugibanja o sposobnosti za opravljanje svojega dela. Na novinarski konferenci po koncu vrha zveze Nato v Washingtonu je vztrajal, da je še vedno najboljši kandidat za zmago nad Trumpom, pri čemer pa znova ni šlo brez spodrsljajev.

"Ne bi si izbral Trumpa za podpredsednika ZDA, če ne bi menil, da je za to usposobljena," je Biden spet zamenjal dve ključni osebi. Tokrat je svojo podpredsednico Kamalo Harris zamenjal z republikanskim protikandidatom Trumpom. 

Biden je na novinarski konferenci ponovno nastopil s hripavim glasom in je občasno pokašljeval, vendar je odločno vztrajal, da je bil vrh zavezništva pod njegovim vodstvom zelo uspešen.

"Evropski voditelji mi ne govorijo, naj odstopim od kampanje, ampak da moram zmagati," je dejal. Svojega republikanskega nasprotnika je obtožil, da ni zavezan Natu in se ne bo držal petega člena severnoatlantske pogodbe. Ta pravi, da je napad na eno članico Nata napad na vse.

Biden: Menim, da sem najbolj usposobljena oseba za predsedniško kandidaturo 

"Menim, da sem najbolj usposobljena oseba za predsedniško kandidaturo. Premagal sem ga že in spet ga bom," je še dejal demokratski predsedniški kandidat. Vztrajal je, da ne gre za njegovo dediščino, ampak da želi končati začeto delo. To pa je po njegovih besedah utrditev srednjega razreda v ZDA.

Demokratski člani predstavniškega doma kongresa so pred Bidnovo novinarsko konferenco napovedovali množičen prestop v tabor tistih, ki ga pozivajo k odstopu od kampanje. Novinarska konferenca povsem jasnega odgovora na to, kako se bodo odločili, ni dala.

Glede na ankete sicer zdaj tudi večina podpornikov demokratske stranke meni, da bi se moral 81-letnik umakniti in žezlo stranke prepustiti nekomu drugemu, na primer svoji podpredsednici.

Pozive k umiku je sprožil njegov slab nastop na televizijskem soočenju s Trumpom, na katerem je konec junija pogosto govoril nepovezano in izgubljal tok misli.

Po mnenju kolegov iz drugih članic Nata Biden še vedno vitalen

Voditelji članic Nata so zadovoljni z organizacijo vrha v Washingtonu, ki ga je gostil Biden. Spričo številnih ugibanj o njegovem zdravstvenem stanju so Bidnovi kolegi iz drugih članic, med njimi Francije, Italije in Velike Britanije, ocenili, da je še vedno vitalen.

"Lapsusi se dogajajo. Če pozorno spremljaš, boš hitro našel napako," je v odzivu na Bidnove spodrsljaje dejal nemški kancler Olaf Scholz, ki je skupaj z več drugimi voditelji stal na odru za Bidnom.

Podobno je menil francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je dejal, da sta se na sredini večerji v Beli hiši z ameriškim kolegom dolgo pogovarjala. Macron je ocenil, da ima Biden "stvari pod nadzorom". Da se ji je predsednik ZDA v pogovorih zdel povsem v redu, je po koncu vrha ocenila tudi italijanska premierka Giorgia Meloni.

Več predsednikov vlad in držav članic je podobne ocene podajalo že ob prihodu na zadnji dan zasedanja v Washingtonu. Novi britanski premier Keir Starmer, ki se je z Bidnom sestal na dvostranskem srečanju, je dejal, da je ameriški kolega v dobri formi. Da je z ameriškim predsednikom vse v najlepšem redu, pa meni tudi poljski predsednik Andrzej Duda.

Medtem se je začela tudi Bidnova novinarska konferenca po koncu tridnevnega vrha, ki velja za njegov prvi večji javni nastop po junijskem soočenju s Trumpom.

Joe Biden
Novice Večina demokratov za Bidnov umik