Torek,
14. 4. 2020,
19.27

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Natisni članek

ameriške volitve ZDA Bernie Sanders Joe Biden

Torek, 14. 4. 2020, 19.27

4 leta

nova podpora

Obama podprl kandidaturo Bidna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Barack Obama | Barack Obama je podprl kandidaturo Joea Bidna. | Foto Reuters

Barack Obama je podprl kandidaturo Joea Bidna.

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama je z video sporočilom izrazil pričakovano podporo predsedniški kandidaturi strankarskega kolega Josepha Bidna, kar je bila formalnost, na katero je Obama počakal, dokler v tekmi za demokratsko nominacijo ne ostane samo en kandidat.

"Zelo sem ponosen, da lahko podprem Joa Bidna za predsednika ZDA. To, da sem ga izbral za svojega podpredsednika, je bila ena mojih najboljših odločitev in postala sva dobra prijatelja. Verjamem, da ima Joe vse kvalitete, ki jih trenutno potrebujemo v predsedniku," je sporočil Obama in med drugim pohvalil Bidnovo delo pri okrevanju po zadnji veliki finančni krizi in vodenje odgovora na pandemijo prašičje gripe, pišse STA.

Obama je počakal na odstop iz kampanje senatorja Bernieja Sandersa oziroma dokler Sanders ni v ponedeljek tudi sam uradno podprl Bidnovo kandidaturo. Za Obamovo podporo so si v letu dni prizadevali vsi demokratski predsedniški kandidati, saj je nekdanji predsednik ZDA še vedno najbolj priljubljen v svoji stranki.

Biden se sicer predstavlja kot kandidat, ki bo nadaljeval Obamovo dediščino oziroma jo bo moral po oceni poznavalcev postaviti na novo. Najprej bo moral seveda zmagati na volitvah in premagati Trumpa. Trenutno kaže, da bi mu to lahko uspelo, čeprav ni kandidat, ki bi v slogu Obame ali Sandersa navduševal množice. Demokrati sicer letos dokazujejo, da jim je res najpomembneje, da Trump odide iz Bele hiše, še dodaja STA.

Biden v še eni državi premagal Sandersa

Nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden je na strankarskih volitvah demokratskega predsedniškega kandidata prejšnji teden v Wisconsinu gladko premagal senatorja Bernieja Sandersa, ki prejšnji torek pred volitvami še ni končal kampanje. Končal jo je prejšnjo sredo, v ponedeljek pa je izrazil podporo Bidnu.

Nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden se bo jeseni na volitvah pomeril z Donaldom Trumpom. | Foto: Reuters Nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden se bo jeseni na volitvah pomeril z Donaldom Trumpom. Foto: Reuters Zaradi pandemije novega koronavirusa so želeli demokrati v Wisconsinu preložiti volitve na bolj varen datum, vendar so jim to preprečili republikanci v državnem kongresu s pomočjo konservativne večine državnega in zveznega vrhovnega sodišča, ki sta zavrnili tudi pobudo o razširitvi in podaljšanju glasovanja po pošti, piše STA.

Republikance so skrbele volitve za vrhovnega sodnika

Bolj kot strankarske volitve predsedniških kandidatov, pri katerih je bilo jasno, da bo med republikanci slavil Donald Trump, pri demokratih pa Biden, so republikance skrbele lokalne volitve na čelu z volitvami za položaj enega od vrhovnih sodnikov. Računali so, da bodo njihovi volivci prišli na volišča v večjem številu od demokratskih, ki se ne bodo želeli gnesti pred maloštevilnimi volišči v večjih mestih in se izpostavljati nevarnosti okužbe z novim koronavirusom, še poroča STA.

Bernie Sanders
Novice Sanders podprl Bidna, ki pravi: Potreboval te bom tudi pri vladanju

Zgodilo se je obratno in predvsem temnopolti volivci so se volitev udeležili v velikem številu prav zaradi tovrstnih početij republikanskega kongresa. V zgodovino bo ostala zapisana televizijska izjava predsednika predstavniškega doma kongresa,republikanca Robina Vosa, ki je, odet v zaščitno obleko od vratu do pet, z rokavicami in masko trdil, da so volitve povsem varne.

Bernie Sanders je pretekli teden končal kampanjo in podprl protikandidata. | Foto: Reuters Bernie Sanders je pretekli teden končal kampanjo in podprl protikandidata. Foto: Reuters

Vrhovno sodišče ZDA je določilo, da se lahko glasovnice po pošti štejejo do ponedeljka, 13. aprila, zaradi česar rezultati niso bili znani do ponedeljka zvečer. Biden je dobil okrog 64 odstotkov glasov, Sanders pa okrog 30.

Hud udarec Trumpu

V tekmi za položaj vrhovnega sodnika, ki jih v Wisconsinu neposredno volijo, pa je liberalki Jill Karofsky uspelo premagati konservativnega Dana Kellyja, ki je bil na vrsti za ponovno izvolitev. Zmaga Karofskyjeve je razmerje moči na vrhovnem sodišču nekoliko spremenila. Namesto konservativne večine pet proti dva bo nova konservativna večina le štiri proti tri, piše STA.

Njena zmaga po pisanju STA pomeni tudi udarec predsedniku Trumpu, ki je vodil kampanjo za Kellyja oziroma ga je javno podpiral vse od januarja. Izid volitev oziroma dobra udeležba demokratskih volivcev je slaba Trumpova popotnica za november, ko bo Wisconsin ena od ključnih držav za osvojitev Bele hiše.