Torek,
5. 2. 2013,
11.22

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
ZDA terorizem mučenje

Natisni članek

Torek, 5. 2. 2013, 11.22

8 let, 3 mesece

Avstrija in Hrvaška posredno pomagali pri mučenju zapornikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Najnovejše poročilo razkriva, da naj bi po 11. septembru 2001 več kot četrtina svetovnih držav Cii ponudila "prikrito podporo" pri izročitvah tretjih oseb Združenim državam Amerike.

Po poročilu organizacije Open Society Justice Initiative (OSJI) naj bi kar 54 držav sodelovalo z ameriško obveščevalno agencijo Cia pri ugrabitvah, pridržanju in mučenju oseb, ki so jih imele ZDA za teroriste. Med omenjenimi vladami, ki so skrivaj pomagale ameriškim oblastem, je veliko število evropskih. "Svojo odgovornost morajo sprejeti številne vlade" "Nobenega dvoma ni, da so visoki predstavniki administracije takratnega ameriškega predsednika Georga Busha dovolili sistematično kršenje človekovih pravic v povezavi s skrivnimi pridržanji in nevsakdanjimi postopki izročitev. Vse to se je v veliki meri dogajalo zunaj meja ZDA, zato morajo svoj del odgovornosti prevzeti tudi številne vlade po svetu," med drugim navaja poročilo omenjene organizacije. Poročilo omenja tako države, kot so Pakistan, Afganistan in Egipt, za katere že vrsto let obstaja obširna dokumentacija o obstoju skrivnih zaporov in uporabe mučenja, vendar pa zadnje poročilo OSJI-ja navaja tudi države, kot so Irska, Islandija in Ciper. Omenjene tri države naj bi ameriškim oblastem pomagale z dovoljenjem za uporabo svojega zračnega prostora, pa tudi z uporabo letališč in letal za potrebe izročitve osumljencev. V primeru Kanade poročilo tako na primer navaja, da so v sodelovanju z ameriškimi oblastmi iz države deportirali svojega državljana, ki je nato kar leto dni preživel v Siriji, kjer naj bi bil podvržen mučenju. Tudi nekatere evropske države naj bi imele na svojem ozemlju dejavne skrivne zapore Cie. Med takšnimi državami so bile glede na podatke omenjenega poročila Poljska, Litva in Romunija.

V poročilu so med drugim omenjene kar tri sosednje države Medtem ko Slovenija v poročilu ni omenjena, pa naj bi Avstrija, Italija in Hrvaška Cii in ameriškim oblastem pri njihovih podvigih pomagale tako z dovoljenjem preletavanja zračnega prostora kot tudi z uporabo tamkajšnjih letališč. Po razkritju, da je Avstrija dovolila tovrstne sporne prelete svojega zračnega prostora, so nekateri poslanci na Dunaju že zahtevali ustanovitev posebne komisije, ki bo proučila kršenje avstrijske zakonodaje.

Sumljiva je tudi odsotnost nekaterih držav Kot navaja Guardian, pa naj bi bila sumljiva tudi odsotnost nekaterih držav z omenjenega seznama. V oči tako bode dejstvo, da naj bi z ZDA sodelovale številne bližnjevzhodne države, medtem ko Izrael v poročilu ni omenjen. Na seznamu sta se znašli tudi Švedska in Finska, ne pa tudi Norveška.

Organizacija OSJI ameriško vlado med drugim poziva k prenehanju spornih praks in zaprtju skrivnih zaporov. Prav tako uradni Washington poziva k preiskavi kršitev človekovih pravic, ki so med takšno politiko nastale, med drugim še piše Guardian.