Četrtek,
16. 5. 2019,
15.39

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

politika Nemčija Angela Merkel

Četrtek, 16. 5. 2019, 15.39

4 leta, 11 mesecev

Angela Merkel zavrnila možnost odhoda v Bruselj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes zavrnila možnost, da bi prevzela kakršenkoli položaj v okviru institucij Evropske unije. Že dlje časa se namreč pojavljajo ugibanja, da bi se lahko Angela Merkel po izteku kanclerskega mandata preselila iz Berlina v Bruselj, ugibanja pa je le še okrepil njen intervju za časnik Süddeutsche Zeitung.

Angela Merkel
Novice Merklova zagotavlja nadaljnjo podporo Ukrajini

V pogovoru za nemški časnik v sredo je kanclerka dejala, da jo skrbi za Evropo. "Pri tem je v meni še okrepljen občutek odgovornosti, da skupaj z drugimi skrbim za prihodnost Evrope," je dodala.

Po izteku mandata se bo poslovila od politike

Njena izjava je le še okrepila ugibanja, da bi se lahko Angela Merkel, ko se ji izteče kanclerski mandat, predvidoma leta 2021, preselila v Bruselj in morebiti prevzela vodenje Evropskega sveta.

Angela Merkel in Jean-Claude Juncker | Foto: Reuters Foto: Reuters A je kanclerka danes razblinila vsa ugibanja, ko je zagotovila, da po izteku mandata ne bo na voljo za noben politični položaj.

"Ne bom na voljo za noben drug položaj, ne glede na to, kje, tudi ne v Evropi," je dejala danes v Berlinu po srečanju z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem. Kanclerka je lani jeseni presenetila z odločitvijo, da odstopa s položaja predsednice krščanskih demokratov (CDU) in da se bo po izteku mandata umaknila iz politike.

Vendar številni strokovnjaki ugibajo, da najvplivnejša političarka na svetu ne bo kar tako zapustila političnega parketa. Ugibanja je med drugim podkrepila še izjava predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, ko je v intervjuju aprila dejal, da bi lahko Merklova prevzela kakšnega od evropskih položajev, saj je za to visoko kvalificirana.

Angela Merkel in Jean-Claude Juncker
Novice Juncker: Merklova je primerna za prevzem položaja na ravni EU