Četrtek,
7. 3. 2019,
17.06

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Severna Koreja ZDA raketa izstrelišče

Četrtek, 7. 3. 2019, 17.06

5 let, 1 mesec

Ameriški strokovnjaki: Kimovo raketno izstrelišče je spet operativno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Izstrelišče Sohae | Sohae od leta 2012 velja za glavno severnokorejsko izstrelišče za rakete dolgega dosega. | Foto Reuters

Sohae od leta 2012 velja za glavno severnokorejsko izstrelišče za rakete dolgega dosega.

Foto: Reuters

Severnokorejsko izstrelišče za rakete dolgega dosega je očitno spet operativno, je sporočila spletna stran 38 North, ki spremlja dogajanje v Severni Koreji. "Glede na gradnjo in dejavnosti na drugih območjih na tej lokaciji vse kaže, da je Sohae spet v normalnem operativnem stanju," so zapisali na omenjeni spletni strani.

38 North in Center za strateške in mednarodne študije s pomočjo posnetkov komercialnih satelitov spremljata dejavnosti na izstrelišču Sohae, ki so se začele tik pred propadlim vrhom ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una minuli teden v Hanoju ali po njem.

Na izstrelišču niso zaznali nobenih dejavnosti od avgusta lani, kar nakazuje, da so sedanje aktivnosti namerne, so dodali v 38 North.

Srečanje Donalda Trumpa in Kim Jong-una v Singapurju
Novice Trump in Kim Džong Un brez dogovora predčasno končujeta srečanje #video

Izstrelišče Sohae je očitno spet v operativnem stanju

Zaprtje izstrelišča so po lanskem prvem vrhu Trumpa in Kima v Singapurju videli kot ukrep za gradnjo zaupanja med državama. Takrat je bilo na satelitskih posnetkih mogoče videti delno razgradnjo izstrelišča, ki je bilo glavno severnokorejsko raketno izstrelišče od leta 2012.

Severna Koreja je v minulih letih z njega izstrelila več raket, ki so po trditvah Pjongjanga v vesolje ponesle satelite. Tam so testirali tudi nosilce za rakete, ki so sposobne doseči ZDA, nikoli pa balističnih raket, ki še posebej skrbijo mednarodno skupnost.

Vodja 38 North Jenny Town je dejala, da je to pomembna razlika, saj pri obnovljenih aktivnostih na izstrelišču verjetno ne gre za dejavnosti v okviru raketnega programa, temveč civilnega vesoljskega programa. Po njenem mnenju obnovitev dejavnosti kaže na pomanjkanje zaupanja v pogajalski proces.