Nedelja,
14. 10. 2018,
9.12

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Natisni članek

Donald Trump Turčija

Nedelja, 14. 10. 2018, 9.12

5 let, 6 mesecev

Ameriški pastor po vrnitvi iz Turčije molil za Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Andrew Brunson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški pastor Andrew Brunson, ki ga je turško sodišče po dveh letih pripora izpustilo na prostost, se je v soboto vrnil v domovino. Na sprejemu v Beli hiši se je ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu zahvalil za prizadevanja za izpustitev, nato pa je še molil zanj, poročajo tuje tiskovne agencije.

ZDA so od Turčije, sicer zaveznice v zvezi Nato, že nekaj časa zahtevale izpustitev pastorja. Ker Ankara zahtevi ni ugodila, so se močno zaostrili odnosi med ZDA in Turčijo, kar je bilo med drugim vzrok za hud padec vrednosti turške lire.

Sodišče v mestu Aliaga na zahodu Turčije je Brunsona na prostost izpustilo v petek. Bil je sicer obsojen na tri leta, mesec in 15 dni zapora, a je bil izpuščen zaradi lepega vedenja ter časa, ki ga je preživel v priporu. 50-letni Brunson je bil obsojen zaradi podpiranja terorističnih organizacij, ne pa tudi zaradi drugih dejanj, katerih ga je bremenila obtožnica.

Sodišče blizu Izmirja je za Brunsona v petek odpravilo tudi prepoved potovanja in mu tako omogočilo vrnitev v domovino.

Pastor se je v ZDA vrnil v soboto. Kmalu po tem, ko je prispel v letalsko oporišče Andrews blizu Washingtona, je Trump zanj v Beli hiši priredil sprejem.

Trump se je zahvalil Erdoganu

Brunson se je predsedniku in njegovi administraciji zahvalil za prizadevanja za izpustitev. "Res ste se borili za nas," je dejal, nato pa pokleknil in molil za Trumpa. "Bog, prosim pošlji Svetega duha nad predsednika Trumpa. Daj mu nadnaravno modrost, da bo lahko uresničil vse načrte, ki jih imaš zanj in za to deželo," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Trump se je pred sprejemom za pastorja turškemu kolegu Recepu Tayyipu Erdoganu zahvalil za njegovo pomoč pri izpustitvi. Erdogan mu je odgovoril, da je sodišče odločitev sprejelo neodvisno.

Tako ameriški kot turški predsednik pa sta zanikala poročanje medijev, da so ZDA in Turčija dosegle tajen dogovor o izpustitvi Brunsona v zameno za zmanjšanje ameriškega gospodarskega pritiska na Turčijo. "Nobenega dogovora ni bilo," je v soboto zatrdil Trump. "Ne plačujemo odkupnine za talce," je dodal.