Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2012,
11.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Libija

Ponedeljek, 3. 12. 2012, 11.49

8 let

Al Kaida išče nove sodelavce v Libiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Teroristična organizacija želi vzpostaviti močno oporišče v Libiji, pri tem pa bi ji lahko pomagali skupini Islamski Magreb in Ansar al Šarija.

Zadnja obveščevalna poročila kažejo na to, da je teroristična mreža Al Kaida še okrepila prizadevanja za oblikovanje novega oporišča za teroristične operacije v Libiji. Njena prizadevanja so namreč postala še bolj goreča po terorističnem napadu na ameriško veleposlaništvo v Bengaziju, piše Telegraph.

Vodje Al Kaide in Islamskega Magreba, severnoafriške frakcije glavne teroristične mreže, se želijo povezati s skrajno islamistično skupino Ansar al Šarija, ki se sicer zavzema za vpeljavo strogega šeriatskega prava po vsej Libiji. Cia je celo prepričana, da Ansar al Šarija stoji za zloglasnimi terorističnimi napadi 11. septembra, ko je bil v Bengaziju ubit ameriški veleposlanik v Libiji Christopher Stevens.

Islamski Magreb želi tesnejše stike z drugimi islamskimi skupinami Skupina Islamskega Magreba, ki sicer deluje v Maliju, si že nekaj časa prizadeva stkati tesnejše vezi z drugimi libijskimi islamskimi skupinami, saj želijo vzpostaviti močno bazo Al Kaide, podobno tisti, ki so jo ustanovili v bližnjem Maliju. Obveščevalne službe še poročajo, da vodje Islamskega Magreba nenehno potujejo v puščavsko mesto Gat na jugozahodu Libije.

Prepričane so, da želijo v Libiji ustvariti močno podporno bazo, prek katere bodo izpeljali teroristične napade na zahodne države, hkrati pa dobili dostop do velikih zalog orožja, med katerimi so tudi protiletalske rakete ruske izdelave, ki so po padcu predsednika Libije Gadafija prišle v roke islamskih skrajnežev. V zameno bi jim Islamski Magreb zagotovil urjenje in finančno podporo.

Al Kaida bo močnejša, če se bo povezala z drugimi skrajneži "Al Kaida je prepričana, da je Libija krasna priložnost za širjenje njene teroristične organizacije," je za Telegraph povedal neimenovani obveščevalcev. "Organizacija bo postala močnejša, če bo sklenila zavezništvo z islamskimi skrajneži," je še povedal. Zahodne obveščevalne službe se namreč bojijo, da bi Al Kaida začela uporabljati protiletalske rakete, s katerimi bi lahko sestrelile civilna letala in napadla ladje v Sredozemlju.

V Libiji je trenutno 1.700 oboroženih skupin, med njimi je veliko islamskih skrajnežev. Libijske oblasti so sicer pred kratkim sprožile operacijo, s pomočjo katere bodo odstranile vse islamske skrajneže z območje Bengazija, vendar se nekateri bojijo, da s tem ne bodo preprečile njihovega delovanja, temveč se bodo samo preselili v drugo mesto, od koder bodo nadaljevali svoje operacije.

Islamski Magreb zanima tudi sodelovanje z Brigado Abuja Salima Islamski Magreb se poleg sodelovanja z Ansar al Šarijo zanima še za druge libijske islamske skupine, kot je Brigada Abuja Salima, ki se je poimenovala po zaporu Abu Salim, kjer so med Gadafijevo diktaturo umrli številni islamski skrajneži. Skupina, ki so jo oblikovali nekdanji zaporniki, je pred kratkim zavzela mesto Darna, ki leži približno 150 kilometrov od Bengazija, hkrati pa se želi povezati z drugimi islamskimi skupinami, predvsem v Siriji.

Morebitno povezovanje islamskih skrajnežev bi po mnenju obveščevalnih služb lahko preprečile le obtožbe suma korupcije enega od vodij Islamskega Magreba Abdulhamida Abouja Zeida, ki ga je alžirsko sodišče obsodilo na dosmrtno ječo, ker je ustanovil teroristično organizacijo. Zeid je sicer zanikal obtožbe, drugi člani skupine pa ga obtožujejo poneverbe denarja.

Ne spreglejte