Petek,
6. 7. 2018,
12.33

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

BiH Hrvaška Srbija

Petek, 6. 7. 2018, 12.33

5 let, 9 mesecev

Bošnjakom za zločine nad Srbi in Hrvati 60 let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
hrana, zapor | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Sodišče v BiH je na 60 let zapora obsodilo osmerico Bošnjakov, ki so med vojno v BiH storili zločine nad srbskimi in hrvaškimi civilisti v taboriščih nedaleč od Sarajeva, poročajo mediji v BiH in na Hrvaškem. Gre za enega najdaljših postopkov za vojne zločine v BiH, ki je potekal od aprila 2012.

Sodišče je v četrtek nekdanje uradnike ter vojaške poveljnike in pripadnike armade BiH spoznalo za krive nečloveškega ravnanja ter povzročanja fizičnega in duševnega trpljenja zaprtih v taboriščih na območju občine Hadžići pri Sarajevu, je objavila balkanska raziskovalna novinarska mreža (BIRN).

Srbe in Hrvate so zapirali v taborišča

Gre za vojne zločine nad civilisti hrvaške in srbske narodnosti, ki so bili zaprti v objektih Silos, vojašnica Krupa in osnovna šola 9. maj. Srbske civiliste so začeli zapirati v taborišča leta 1992, Hrvate pa leto kasneje.

Na deset let zapora so obsodili predsednika kriznega štaba občine Hadžići Mustafo Đelilovića in nekdanjega poveljnika devete gorske brigade armade BiH Neziarja Kazića. Po osem let zapora sta dobila nekdanji načelnik policije v Hadžićih Fadil Čović in upravnik taborišča Silos Bećir Hujić, sedemletna zaporna kazen pa je doletela nekdanjega poveljnika taborišča Krupa Šerifa Mešanovića.

Bombandiranje Srbija
Novice Srbija z uradno preiskavo o posledicah Natovega bombardiranja leta 1999

Nekdnaji poveljnik policije v kraju Pazarić Mirsad Šabić in namestnik upravnika Silosa Halid Čović sta bila obsojena na šest let zapora. Nekdanji paznik v taborišču Krupa Nermin Kalember je dobil petletno kazen, je še poročal BIRN, ki spremlja sojenja za vojne zločine v regiji.

Nečloveške razmere brez hrane in zdravstvene oskrbe

Sodnica Minka Kreho je povedala, da je bilo v Silosu približno 500 oseb srbske narodnosti, med njimi tudi mladoletniki, ženske in starejše osebe. Poudarila je, da so zaprte civiliste tepli, medtem ko so jih silili, da opravljajo različna dela, nekatere so tudi poškodovali ali umorili. Dejala je, da so bili civilisti zaprti v nečloveških razmerah, brez hrane in zdravstvene oskrbe.

Idomeni, begunci, migranti
Novice V BiH ob meji s Hrvaško prijeli skupino tihotapcev ljudi

"Sodni svet ni ugotovil, da je bilo zapiranje oseb srbske narodnosti upravičeno iz varnostnih razlogov. Ni ugotovil niti, da so civilisti predstavljali nevarnost," je izjavo sodnice povzel novičarski portal faktor.ba.

Na sodbo državnega sodišča BiH so mogoče pritožbe. Sodbo je ostro obsodilo ministrstvo za veterane sarajevskega kantona, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.