Četrtek,
17. 10. 2024,
18.37

Osveženo pred

44 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,97

Natisni članek

Natisni članek

sojenje Beograd

Četrtek, 17. 10. 2024, 18.37

44 minut

14-letnemu morilcu iz Beograda vprašanja zastavlili starši umorjenih otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,97
Miljana Kecmanović | Miljana Kecmanović, mama 14-letnega morilca, ob prihodu na sodišče | Foto Pixsell

Miljana Kecmanović, mama 14-letnega morilca, ob prihodu na sodišče

Foto: Pixsell

Štirinajstletnega Kosto K., ki je lani maja v osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v strelskem pohodu ubil deset ljudi, so danes znova privedli na specializirano sodišče v Beogradu, kjer je pričal v procesu proti svojim staršem. Deček je danes po navedbah agencije Tanjug odgovarjal na vprašanja staršev in družinskih članov umorjenih otrok. "Želel sem, da me dojemajo kot psihopata, da bi se me zapomnili," je hladnokrvno izjavil 14-letni morilec. Materi, ki ga je vprašala, zakaj ji je ubil edinca, ni odgovoril, vsi v sodni dvorani pa so v tistem trenutku planili v jok. Postopek se bo nadaljeval 1. novembra.

Ker je bilo sojenje zaprto za javnost, zanesljivih informacij o dogajanju v dvorani ni. Znano je, da so starši pripravili 250 vprašanj za mladoletnika, ki je ubijal, vprašanja pa so mu zastavili tudi starši, ki so za to sami zaprosili sodnika. Kot poroča Blic, je 14-letnik hladnokrvno odgovarjal na vprašanja. 

Na vprašanje, zakaj je pobil svoje vrstnike, je odgovoril, da je želel, da ga ljudje dojemajo kot psihopata, da bi si ga zapomnili. Po poročanju Blica je morilec dejal, da si je želel pridobiti strahospoštovanje.

"Zakaj si mi ubil edinca?"

"Zakaj si mi ubil edinca?" je 14-letnika z drhtečim glasom vprašala ena od mam umorjenih otrok. Odgovora po poročanju Telegrafa naj ne bi dobila. Morilec je ostal tiho, zbrani v dvorani pa so planili v jok. 

Ko je Suzana Stanković Čikić, mati umorjenega Andrije Čikića, morilca vprašala, zakaj je to storil, je ta odvrnil: "Počutil sem se zavrnjenega."

Po neuradnih informacijah portala Blic je 14-letniku med pričanjem postalo slabo, pobledel je in začel hlastati za zrakom, zato so posredovali zdravniki. Izmerili so mu srčni utrip, in ker je bil ta hitrejši kot običajno, je pričanje nadaljeval sede. 

Uganka, ki jo je treba še razrešiti

Odvetnik družin žrtev Ognjen Božović in odvetnik Marko Janković sta po koncu medijem povedala, da je današnja obravnava končana in da je naslednja razpisana za 1. november. Po besedah Božovića je bila obravnava zelo čustvena, pred njimi pa da je uganka, ki jo je še treba razrešiti. "Verjamem, da bo to, kar smo slišali danes, pomemben korak k temu," je dejal. Dodal je, da vstopajo v zaključno fazo zasliševanja prič, nakar bodo sodišču predstavljeni materialni dokazi.

Odvetnica strelčeve mame Irina Borović pa je izjavila, da vzrok za zločin, ki se je 3. maja lani zgodil na Osnovni šoli Vladislava Ribnikarja, zagotovo ne tiči v družini strelca, temveč v "številnih dejavnikih, ki jih je treba v celoti upoštevati", rekoč da gre za fanta, ki je bil v času kaznivega dejanja v zgodnji mladosti.

Prejšnji teden je 14-letni Kosta K. med zaslišanjem dejal, da je bil glavni razlog za masaker kričanje mame, ki je od njega vedno želela najboljše, in da mu strelski pohod ne bi uspel brez očetove pištole, ki je bila pri roki. 

Srbija
Novice Ubil sem jih, ker je bila očetova pištola pri roki, mama pa je name kričala