Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 12. 2021,
7.33

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,27

60

Natisni članek

Koronavirus Covid-19 Sledilnik COVID-19

Ponedeljek, 20. 12. 2021, 7.33

2 leti, 4 mesece

V nedeljo potrjenih 585 novih primerov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,27

60

SB Jesenice covid | Foto Reuters/Borut Živulović

Foto: Reuters/Borut Živulović

V nedeljo je bilo ob 1.547 opravljenih PCR-testih potrjenih 585 okužb z novim koronavirusom, kar je 92 manj kot prejšnjo nedeljo, ko so potrdili 677 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov tako znaša 37,8 odstotka.

Včeraj so opravili 32.099 hitrih antigenskih testov, ki jih preverjajo z bolj zanesljivimi PCR-testi. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužbe znaša 1.209, 14-dnevna pojavnost na sto tisoč prebivalcev pa znaša 865. V državi je trenutno aktivnih 18.244 okužb, kar je 187 manj kot dan prej, kažejo podatki NIJZ. Danes je hospitaliziranih 696 pacientov, pet manj kot včeraj, od tega 215 bolnikov potrebuje intenzivno oskrbo, en manj kot včeraj. Včeraj je umrlo 9 oseb, je razvidno iz sledilnika za covid-19.

Z dodatnim odmerkom je bilo cepljenih 384.516 oseb. Najmlajši hospitalizirani bolnik ima 18 let, na intenzivni negi pa najmlajši bolnik šteje 28 let.

Trenutno je v državi z enim odmerkom cepljenih 59 odstotkov vseh prebivalcev kar je 1.242.137 oseb, 56 odstotkov pa je polno cepljenih, kar je 1.179.177 oseb . Delež polno cepljenih prebivalcev, starih nad 18 let, znaša 66 odstotkov, en odmerek je prejelo 69 odstotkov polnoletnih oseb, kažejo podatki NIJZ.

Novice Poklukar: Bližamo se trenutku, ko bo treba povedati, kakšen bo status necepljenih

Poklukar odprl nacionalno kampanjo Dnevi cepljenja

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj na Bledu, kjer se je cepil s poživitvenim odmerkom proti covid-19, odprl nacionalno kampanjo Dnevi cepljenja. Ob tem je tudi v luči pojava omikrona znova pozval prebivalce Slovenije, naj se odločijo za cepljenje, saj je to edina prava pot k čim bolj normalnemu življenju. Roman Jerala pa je na Twitterju zapisal, da lahko januarja eksponentno rast okužb pričakujemo tudi pri nas.

Razprava o obveznem cepljenju in pogoju PC se bo vneto razvijala 

Cilj je sicer doseči 98-odstotno precepljenost starejših od 50 let in 80-odstotno precepljenost glede na celotno populacijo. "Cilj je težko predstavljiv in težko dosegljiv, pa vendar realen in edini, ki daje pogoje, da bomo približno normalno živeli tudi v letu 2022," je dejal minister.

Kot je ocenil, se bo verjetno v prihodnosti še bolj vneto razvijala razprava o obveznem cepljenju in pogoju PC. S tem se mora soočiti ne le zdravstvena, temveč tudi ostale stroke, od pravne do sociološke, saj gre za situacijo, o kateri je potrebna široka razprava. "Zagotovo pa se bližamo trenutku, ko bo treba povedati, kakšen bo v bodoče status necepljenih v naši družbi," je povedal Poklukar.

Napovedal je tudi, da bo v ponedeljek glede nadaljnjih epidemioloških ukrepov zasedala posvetovalna skupina, pri čemer bodo prisotni tudi predstavniki resornih ministrstev, saj bo treba primerjati in uravnotežiti ukrepe tako znotraj Slovenije kot med državami EU. "Počakajmo na njihove predloge, potem bomo videli, kaj to prinaša," je povedal minister, a dodal, da zagotovo ne bo dodatnega sproščanja, ampak bolj verjetno kakšen dodaten preventivni ukrep.

Cepilni centri
Novice Začenjajo se cepilni dnevi

Jerala: Januarja lahko eksponentno rast okužb pričakujemo tudi pri nas

"Če je bil val delta kot cunami, potem se omikron v več državah zaradi eksponentne rasti kaže kot zid. Povsod podira rekorde okužb. Januarja lahko takšno rast pričakujemo pri nas. Vseeno lahko strmino ublažimo s pametnim ravnanjem in zasedenost bolnišnic zmanjšamo s cepljenjem," je na Twitterju zapisal Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu.

Številke v soboto

V soboto je bilo ob 2.263 opravljenih PCR-testih potrjenih 767 okužb z novim koronavirusom, kar je 19 manj kot prejšnjo soboto, ko so potrdili 786 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je včeraj tako znašal 33,9 odstotka. V soboto so hospitalizirali 701 pacienta, dva manj kot v petek, od tega je 216 bolnikov potrebovalo intenzivno oskrbo, osem manj kot v petek. V soboto je umrlo 13 oseb, je razvidno iz sledilnika za covid-19.

Nemčija Covid-19, maske
Novice Tudi Nemčija razmišlja o zaostrovanju vstopa v državo
Intenzivna nega
Novice Na intenzivni negi je 82 odstotkov necepljenih bolnikov
Ne spreglejte