Ponedeljek,
20. 5. 2019,
10.05

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

19

Natisni članek

Dovolj.je duhovnik zloraba cerkev

Ponedeljek, 20. 5. 2019, 10.05

4 leta, 11 mesecev

V treh mesecih zaradi spolnih zlorab prijavili 17 duhovnikov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

19

Civilna iniciativa Dovolj.je, ki se zavzema za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi, je na današnji tiskovni konferenci predstavila svoje dosedanje delo in ugotovitve. V treh mesecih delovanja so dobili prijave zoper 17 različnih duhovnikov, od tega je bilo 15 prijav z imenom in priimkom duhovnikov, dve prijavi pa sta bili anonimni.

Na današnji tiskovni konferenci so predstavniki iniciative Dovolj.je predstavili pričevanja treh oseb, ki so jih zlorabili duhovniki. Kot so dejali v uvodu, v iniciativi ne rušijo in ne blatijo Cerkve. "Želimo si, da bi bila Cerkev varen prostor za vse," so pojasnili in dodali, da so po treh mesecih delovanja spoznali, da je stanje veliko bolj resno, kot so si naprej predstavljali. 

V treh mesecih delovanja so dobili prijave zoper 17 različnih duhovnikov, od tega je bilo 15 prijav z imenom in priimkom duhovnikov, dve prijavi pa sta bili anonimni, je povedal Križanič. Skupaj so dobili 25 prijav žrtev, med katerimi je bilo 14 moških in 11 žensk. V času zlorabe jih je bilo 15 mladoletnih in deset polnoletnih.

"Vedno je čas, da si priznate, da ste bili zlorabljeni"

Svojo zgodbo je z javnostjo delila žrtev zlorabe Barbara Kompara, ki jo je v mladosti zlorabil pater Paskal Jožef Prša. V preteklosti je deloval v Vipavskem Križu, Vipavski dolini, Martjancih in v Medžugorju. Letos je bil sprejet v škofijo Murska Sobota.  "Po zlorabi sem živela dvojno življenje. Na zunaj nenehen nasmeh na obrazu, navznoter bolečina in žalost," tako o svoji izkušnji pripoveduje Komparova. "Ko sem zmogla na glas reči, da sem bila v otroštvu spolno zlorabljena, sem se počutila kot zmagovalec," je dejala.

Žrtev spolne zlorabe Barbara Kompara | Foto: Siol.net/ A. P. K. Žrtev spolne zlorabe Barbara Kompara Foto: Siol.net/ A. P. K.

"Vsem, ki ste doživeli zlorabo, polagam na srce, obrnite se na iniciativo ali pa si poiščite drugo osebo, s katero boste lahko spregovorili o tem, kar ste doživljali, pa čeprav je od tega minilo več desetletij," je pozvala v svojem nagovoru. 

Danes | Foto:

Po osmih letih na mrtvi točki

"Osebno sem se odločila, da podam cerkveno prijavo. Moj namen ni bil maščevanje storilcu, ampak preprečiti nove žrtve," je povedala. Po prijavi naj bi doživljala ponižanja in grožnje od storilca in njegovih privržencev. Storilčevi nadrejeni naj bi po navedbah Komparove potrebovali dve leti, da so mu onemogočili stike z mladoletnimi.

Njena prijava je bila poslana v Rim. Do danes Komparova ni dobila še nobenega odgovora. | Foto: Getty Images Njena prijava je bila poslana v Rim. Do danes Komparova ni dobila še nobenega odgovora. Foto: Getty Images

Takrat naj bi prijavo poslali v Rim, a Komparova do danes od njih ni prejela še nobenega odgovora. "Nad cerkvenimi postopki sem razočarana, še bolj pa me boli dejstvo, da storilec še vedno lahko prihaja v stik z mladoletnimi," pripoveduje. 

"V sebi še danes nosim bolečino njegovega dejanja. Vem, da nisem njegova edina žrtev," je spregovorila ena izmed žrtev. "Želim si in pozivam, da se javijo vsi, ki so bili žrtev duhovnikov," je dejala oseba, ki naj bi jo zlorabil duhovnik Marjan Zupanc.

Žrtev naj bi bilo veliko

Kot je dejal Matej Križanič iz civilne iniciative, pozivajo vse žrtve, da se opogumijo in spregovorijo o svoji zgodbi. Po njegovih navedbah naj bi bilo žrtev duhovnika Zupanca veliko, zato želijo, da se zadeve začnejo preiskovati. 

Po vseh teh letih še vedno čaka opravičilo duhovnika

Na konferenci je pričala še ena od drugih žrtev Zupanca, ki naj bi jo duhovnik prvič zlorabil med petim in šestim razredom osnovne šole. "Ko sem o svoji zlorabi povedala doma, mi ni nihče verjel," je dejala in dodala, da po vseh teh letih še vedno čaka na opravičilo duhovnika. Kot pojasnjujejo člani iniciative, je bil duhovnik Zupanc v času svojega duhovniškega staža vsaj štirikrat premeščen v različne župnije, da bi se njegove zlorabe prikrile.

Civilna iniciativa povezuje dejavne katoličane različnih strokovnih profilov, ki so se bodisi neposredno bodisi posredno srečali s spolnimi zlorabami v Katoliški cerkvi na Slovenskem. 

Iniciativo vodijo člani: 
- Janez Cerar, lazarist, ki je trenutno župnik v župniji Nova in Stara Oselica,
- Tomaž Pisk, odvetnik v lastni odvetniški pisarni, in
- Igor Vovk, direktor Zavoda Iskreni.

Stanje zlorab še slabše

Dosedanje delo komisije je strnil odvetnik Tomaž Pisk. Kot je dejal, se v treh mesecih delovanja iniciative stanje na področju zlorab ni v ničemer izboljšalo, še več - po njegovih navedbah naj bi se celo poslabšalo. "Res je sicer, da so po srečanju v Vatikanu februarja bili sprejeti nekateri dokumenti s strani Slovenske škofovske konference, da bi v Cerkvi na Slovenskem obveljala ničelna toleranca spolnih zlorab," je pojasnil in izpostavil, da sprejetje pravnih dokumentov ne spremeni ničesar, če se hkrati ne spremeni tudi miselnost in praksa delovanja. 

Kaj storiti, če ste bili žrtev zlorabe?

S člani iniciative je mogoče stopiti v stik prek spletne strani dovolj.je. Odvetnik Pisk, sicer pravni zastopnik nekaterih žrtev v cerkvenih postopkih, je poudaril, da k prijavi zlorab s strani klerikov spodbujajo vse, tudi če je od zlorabe preteklo že nekaj let in če je storilec že preminil.