SiolNET. Novice Slovenija
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žirovska Alpina v roke Čehov

0,35

termometer

Alpina | Skupina Alpina ima več kot 1.100 zaposlenih. | Foto: STA
Skupina Alpina ima več kot 1.100 zaposlenih. Foto: STA

S podpisom kupoprodajne pogodbe se bo v sredo končal skoraj leto dni trajajoč postopek prodaje žirovske Alpine. Nova lastnica bo družba K & H, ki jo je Alpinina večinska lastnica DUTB izbrala tudi zaradi strategije razvoja družbe. Zaposlene veselijo zaveze, da bo novi lastnik omogočil rast ob ohranjanju števila zaposlenih in sedeža v Žireh.

Prodajni postopek skupine Alpina je uradno stekel avgusta 2021. Kot so sporočili iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), so se, da bi omogočili najkakovostnejši nabor vlagateljev in maksimirali iztržek, odločili za prodajno strategijo v več korakih. Ta je vključevala predhoden skrbni pregled morebitnih kupcev, zbiranje nezavezujočih ponudb in zbiranje zavezujočih ponudb.

DUTB je večinska lastnica Alpine postala leta 2015, v tem obdobju je družbi skupno odobrila nekaj manj kot 24 milijonov evrov posojil in omogočila skoraj 20 milijonov evrov konverzije dolga v kapital, so zapisali v sporočilu za javnost. V lanskem letu je ocenila, da je tako z vidika nujnosti poslovnega prestrukturiranja kot tržnih razmer čas za prodajo primeren, zato je skupino Alpina ponudila trgu.

"Da je bil čas za prodajo ustrezen, dokazujeta veliko zanimanje zainteresiranih vlagateljev in visoka iztržena vrednost za davkoplačevalce," so zapisali na DUTB. Resno zanimanje za nakup je namreč izkazalo 10 morebitnih vlagateljev tako iz Slovenije kot tujine. Prodajni postopek je kot finančni svetovalec za DUTB vodila mednarodna svetovalna družba KPMG, kot pravni svetovalec pa Odvetniška pisarna Jerovšek Malis.

Novi lastnik načrte za prihodnost podjetja že predstavil vodstvu

Kupca K & H so, kot so zapisali, izbrali ne le zaradi najvišje finančne ponudbe, temveč tudi zaradi izdelane strategije razvoja družbe Alpina v prihodnje. Novi lastnik, ki je razloge za nakup Alpine ter prihodnje načrte z družbo že predstavil vodstvu in predstavnikom sveta delavcev ter sindikata družbe, se bo prednostno usmeril v prestrukturiranje in izboljšave področij proizvodnje, prodaje, odnosov s poslovnimi partnerji ter v nadaljnji razvoj blagovne znamke Alpina in njenih izdelkov.

Družba K & H je del skupine Franco, ki jo sestavlja 30 družb s ključnimi aktivnostmi na Češkem, Slovaškem in v Avstriji ter s številnimi kupci iz Evrope, Afrike in Azije. Gre za uspešno, na Češkem registrirano družinsko podjetje v lasti Františka Pivode in njegovih dveh sinov, so pojasnili na DUTB.

"Alpina je priznana in iskana blagovna znamka, kar je potrdilo veliko zanimanje potencialnih kupcev. Ta potencial je prepoznal tudi novi lastnik, ta ima za Alpino smele razvojne načrte na vseh področjih njenega delovanja, ki bodo zagotavljali nadaljnjo rast in razvoj družbe v korist vseh ključnih deležnikov," je ob koncu prodajnega postopka poudaril predsednik upravnega odbora DUTB Franci Matoz.

Ime ostaja enako

Lastnik in direktor skupine Franco František Pivoda pa je dodal, da njihova odločitev za nakup temelji na dejstvu, da gre za izjemno prepoznavno, močno in visoko kakovostno znamko, zlasti v športnem segmentu, z uglednim položajem na trgu. "Prepričani smo, da gre za nakup z velikim potencialom za rast in dolgoročno dobičkonosno naložbo. Znamka Alpina bo na ravni imena ostala nedotaknjena, njeno identiteto pa bomo nadgradili in obogatili z vrednotami tako v športnem kot tudi v modnem segmentu," je dejal.

Kot novi strateški lastniki želijo po njegovih besedah nadaljevati tradicijo Alpine v Sloveniji in tujini, nadgrajevati njene dosedanje uspehe in še naprej razvijati skupino in blagovno znamko Alpina, da bo kos tržnim izzivom.

Predsednik nadzornega sveta: Za Alpino se odpirajo številne nove priložnosti

"Verjamemo, da se pod novim lastništvom skupini Alpina odpirajo številne nove priložnosti, ki si jih tako ugledna blagovna znamka tudi zasluži," je menil tudi predsednik Alpininega nadzornega sveta Sebastian Cafuta.

Zaposleni v Alpini pa so si po besedah predsednika sveta delavcev Jureta Krvine oddahnili po napetem pričakovanju odločitve v zvezi z novim lastnikom. "Prvi vtisi so zelo dobri, zagotovila, ki so jih podali predstavniki K & H na predstavitvi, pa izkazujejo razumevanje vloge Alpine kot tradicionalne blagovne znamke in lokalnega zaposlovalca. Še posebej nas veselijo zaveze, da bo novi lastnik omogočil rast družbe ob ohranjanju števila zaposlenih in sedeža skupine v Žireh," so ga povzeli v sporočilu za javnost.

Alpina_1 Sportal Čevlji Alpina in Grisport – visoki in nizki pohodniški čevlji za lahkoten korak BMW Alpina Avtomoto Združitev po 60 letih: BMW skupaj z Alpino

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin