Sobota,
9. 7. 2011,
16.43

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
lekarne zdravstvo

Natisni članek

Sobota, 9. 7. 2011, 16.43

4 leta, 5 mesecev

Zdravniška zbornica Slovenije proti omejevanju zdravstvenih in lekarniških storitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V Zdravniški zbornici Slovenije podpirajo prizadevanja Lekarniške zbornice Slovenije, ki opozarja na vse pogostejše "nedopustne posege občin v lekarniško dejavnost".

"Obžalujemo, da v zadnjem času tako tudi na področju lekarništva v ospredje namesto človeka prihajata zgolj profitni interes in trgovska logika," so pojasnili v zdravniški zbornici.

Nesprejemljiva želja po vse večjem dobičku lekarn "Tako kot je zagotavljanje zdravstvenega varstva poslanstvo zdravnikov in zobozdravnikov ter zdravstvenih inštitucij, je poslanstvo lekarn zagotavljanje preskrbe z zdravili in tovrstno svetovanje. V obeh primerih gre za javno službo, ki mora biti organizirana tako, da bo služila potrebam državljank in državljanov," so zapisali v sporočilu za javnost.

Zato je, kot poudarjajo, nesprejemljivo, da je tudi na področje lekarništva stopila "želja po vse večjem dobičku, ki posledično ukinja tiste lekarne, ki pri izvajanju svojega poslanstva ne polnijo določenih žepov".

Takšna pot je po njihovem mnenju napačna, saj omejuje dostop do zdravil in lekarniških storitev. Kot pojasnjujejo, lahko namreč po tej logiki začnemo zapirati tudi številne ordinacije, zdravstvene domove in celo bolnišnice, predvsem v ruralnejših področjih Slovenije, ki ne prinašajo dobička. "Čeprav tamkajšnji zdravniki in zobozdravniki delajo dobro, oskrbijo veliko število bolnikov, celo rešujejo življenja in so temeljni izvajalci zdravstvenega varstva, pa ne uspejo polniti občinskih blagajn ali državnega proračuna, kar pa ne nazadnje tudi ni njihova naloga," so poudarili.

"Do kolapsa celotnega zdravstvenega sistema ni potrebno veliko" Kot so prepričani, od omejevanja zdravstvenih in lekarniških storitev do kolapsa celotnega zdravstvenega sistema ni potrebno veliko. "Zato pričakujemo, da bodo odgovorni na ministrstvu za zdravje in v posameznih občinah naredili vse, da bodo državljanke in državljani deležni takšne zdravniške in lekarniške oskrbe, kot jo država vseskozi obljublja, sami pa jo pričakujejo in si jo tudi zaslužijo," so zapisali.

V Lekarniški zbornici Slovenije so sicer pred kratkim opozorili na zaplete zaradi posegov nekaterih občin in na težnje nekaterih občin, da presežke iz lekarniške dejavnosti zbirajo in porabljajo za druge namene. Zato v zbornici pozivajo k spremembam zakonodaje, ki bodo odgovornost za oblikovanje javne lekarniške mreže z občin prenesle na državo.