Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 12. 2023,
14.04

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

Natisni članek

Tuš sindikat stavka trgovina

Petek, 22. 12. 2023, 14.04

4 mesece

Trgovine bodo 30. decembra verjetno prisiljeni zapreti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21
Trgovina Tuš | V sindikatu so opozorilno stavko napovedali za 30. decembra.  | Foto STA

V sindikatu so opozorilno stavko napovedali za 30. decembra.

Foto: STA

Vodstvo Tuša obžaluje napoved celodnevne stavke, ki jo je sindikat napovedal za soboto, 30. decembra. Zahteve sindikata je označil za nerazumne, datum stavke pa za poskus izsiljevanja, so danes sporočili iz Tuša.

Vodstvo podjetja obžaluje, da predstavniki Sindikata Tuš niso sprejeli predloga za zvišanje osnovne plače in aktivnosti, ki bi vodile k sklenitvi kolektivne pogodbe na podjetniški ravni.

"Najnižja osnovna plača za delovno mesto prodajalec je v Tušu že zdaj višja, kot je določeno s panožno kolektivno pogodbo. Zahteva po povišanju osnovne plače za 13,5 odstotka in še dodatni uskladitvi z inflacijo je nerazumna," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so ocenili, da je napovedana stavka na dan, ko je v trgovinah najvišji promet, "poskus izsiljevanja, na kar ne bomo pristali". Vodstvo je ponudilo zvišanje najnižje osnovne plače za delovno mesto prodajalec za 5,6 odstotka, kar je višje od napovedane inflacije za 2024, osnovna plača pa je v Tušu že zdaj višja, kot je določeno s panožno kolektivno pogodbo, so dodali.

Ponudba je vključevala predlog začetka pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe na podjetniški ravni in mesečni dodatek v višini 50 evrov za zaposlene na delovnih mestih oddelkovodja in izmenovodja za obdobje do konca pogajanj. V okviru teh pogajanj bi po njihovih navedbah dorekli še uskladitev dviga najnižjih osnovnih plač po ostalih tarifnih razredih in se dogovorili glede ostalih zahtev, so dodali.

Stavka bo trajala od 6. do 21. ure, stavkajoči bodo stavkali na svojih delovnih mestih. Stavka bo potekala v vseh poslovalnicah. Osnovna stavkovna zahteva je dvig osnovne plače tako, da bo osnovna plača prodajalca znašala 1.203,36 evra in se bo redno usklajevala z vsakoletnim dvigom minimalne plače in inflacijo.
Konferenca Fides
Novice Fides napovedal enodnevno opozorilno stavko
Ne spreglejte