Torek,
22. 11. 2022,
18.11

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Natisni članek

razmere na cesti DARS sneg

Torek, 22. 11. 2022, 18.11

1 leto, 5 mesecev

Zapadel je prvi sneg. So na Darsu pripravljeni? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Potem ko so ponekod že dočakali prvo pošiljko snega in so zimske službe že na terenu, na Darsu zagotavljajo, da imajo glede na lansko precej suho zimo dovolj zalog soli in drugih posipov za ceste. "Sneg, mi smo pripravljeni," so zapisali na Twitterju. 

Danes je prvi sneg zapadel na območju Kočevskega, na Notranjskem in v višjih delih Gorenjske. Razmere na cestah bodo zato vse slabše, promet pa bo počasnejši.

Kot je pojasnil  Andrej Rejec, direktor državnih cest iz Direkcije RS za infrastrukturo, se zimska služba izvaja v 55 oziroma iz 55 cestnih vzdrževalnih enot, tako imenovanih cestnih baz.

"Ob koncu zime se začnemo pripravljati na naslednjo"

Tudi na Darsu so pred začetkom snežnih razmer v pripravljenosti. "Dars se s koncem ene zime začne pripravljati na drugo. Pripravljati se začnemo tako, da analiziramo preteklo zimo in poskušamo izboljšati svoj odziv. Začnemo tako, da spet popravimo ali dobavimo novo tehniko in tudi posipne materiale," je pojasnil Damijan Jaklin, direktor področja vzdrževanja na Darsu.

Rejec pa je dodal, da so skladišča soli polna. "Imamo srečo, ker je bila lanska zima mila, predvsem pa izjemno suha, tako da so velike količine soli iz prejšnje sezone ostale. Koncesionarji imajo na cestnih bazah ta trenutek na voljo okrog 25 tisoč ton soli." Jaklin je še pojasnil, da povprečno zimo potrebujejo okoli 20 tisoč ton različnih oblik posipnih materialov.

Med drugim so z Darsa sporočili, da bodo z bolj obremenjenih cest, če bodo tako narekovale vremenske razmere in razmere na cestah, izločili težka tovorna vozila. Matjaž Leskovar iz Generalne policijske uprave je dejal, da bo za tovorna vozila omejen promet, če bodo tako zahtevale razmere. Dodal je, da policisti, že vse odkar je zimska oprema obvezna, izvajajo intenzivnejši nadzor.

Novice Močno sneži na severozahodu države, Obala pod vodo. Kaj prinaša noč? #foto
Istanbul sneg 25012022
Novice Arso izdal oranžno opozorilo: "Umaknite vozila, zaščitite premoženje"
Sneg Ljubljana
Novice Marsikje sneg do nižin, napovedujejo ga več kot 25 centimetrov