Sreda,
3. 9. 2014,
9.55

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
operacija Hrvaška

Natisni članek

Sreda, 3. 9. 2014, 9.55

8 let, 3 mesece

Zagrebški kirurg izvedel neverjetno operacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Zdravnik Stipislav Jadrijević je v Zagrebu izvedel operacijo, ki na Hrvaškem še nikoli ni bila izvedena, v svetu pa zelo poredko. Tumor je z jeter odstranil na do zdaj neznan način.

"Bolnici sem moral odstraniti jetra in medtem ko je na operacijski mizi ležala brez jeter, sem jaz z njih odstranil tumor in nato zdravi del jeter vrnil v telo," je pojasnil Jadrijević za Dnevnik Nove TV.

S svojim načrtom je presenetil in prestrašil celo svoje kolege. "V nekem trenutku nas je vse presenetil, ko je povedal, kaj bo naredil. Sicer so bile možnosti, da bi bilo to povsem izvedljivo, a ni nihče pomislil na to, saj do zdaj takšna operacija še ni bila izvedena," je dejala anesteziologinja Nataša Visković Filipović.

Osem dni po operaciji že hodi Zaradi pogumnega, a tveganega koraka je 37-letna pacientka živa in samo osem dni po operaciji že hodi, piše portal dnevnik.hr. "Sem sem prišla s prepričanjem, da se bo to rešilo. In na srečo tako tudi je," je povedala pacientka.

Zdaj jo sicer še čakajo terapije, vendar ima moč. "Sem optimist in imam neizmerno voljo do življenja. Verjamem, da bo vse v redu," je še povedala operirana pacientka, ki bo kmalu lahko odšla domov k svojim najbližjim.

Zelo zahtevna operacija Gre sicer za izredno zahtevno operacijo, ki je trajala od šest do sedem ur, v ekipi pa je bilo od osem do devet oseb. "To je primer, ki da pacientom, ki jih nekje drugje verjetno ne bi operirali, upanje. S tem premikamo meje. Morda bo čez kakšnih pet let to že povsem rutinski poseg," pa je dejala anesteziologinja.