Torek,
30. 7. 2024,
14.57

Osveženo pred

3 ure, 8 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
gasilci Nanos požar

Natisni članek

Torek, 30. 7. 2024, 14.57

3 ure, 8 minut

Zagorelo pobočje na Nanosu, požar pod nadzorom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
Nanos požar | Uprava za zaščito in reševanje je sicer danes preklicala požarno ogroženost na tem območju. | Foto Gasilsko reševalni center Ajdovščina/Facebook

Uprava za zaščito in reševanje je sicer danes preklicala požarno ogroženost na tem območju.

Foto: Gasilsko reševalni center Ajdovščina/Facebook

Dopoldne je zagorelo na pobočju Nanosa, po do zdaj zbranih podatkih je zgorelo pol hektarja borovega gozda. Kot je povedal gasilec vipavske gasilske postaje Peter Prelc, je požar že pod kontrolo, pri gašenju pa je pomagal tudi air tractor.

Kot je še povedal Prelc, so imeli gasilci največ težav s terenom, saj je ta precej težko dostopen, po prvi oceni pa sta zagorela podrastje in nizka trava. Požar je že pod kontrolo, gasilci pa trenutno iščejo morebitna žarišča in močijo teren. O vzroku požara zaenkrat ne morejo govoriti.

Generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je potrdil, da je bil ob požaru aktiviran tudi air tractor, ki pa se je že vrnil na Brnik. Tam je sicer v stanju pripravljenosti, če bi ga spet potrebovali.

Uprava preklicala veliko požarno ogroženosti, nekatere občine so jo razglasile same

Danes je sicer uprava za zaščito in reševanje preklicala opozorilo o veliki požarni ogroženosti v naravnem okolju, ki je od sredine julija veljala v 19 občinah. To so občine Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal ob Soči, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba.

To pomeni, da se v teh občinah ne izvajajo več preventivni preleti iz zraka, požarna straža, dežurstva gasilcev ter nadzor določb uredbe, ki sta ga do zdaj izvajala inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter policija. Poleg tega je bilo zaradi razglasa v omenjenih občinah v zadnjih dveh tednih tudi prepovedano kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Behin pa je ob tem spomnil, da nevarnost kljub vsemu ni mimo in da je povsem možno, da požarno ogroženost ponovno razglasijo že v kratkem. To je odvisno od aktualnih vremenskih razmer, ob tem pa so ves čas v navezi z Agencijo RS za okolje. Dodal je, da lahko posamezne občine, v kolikor ocenijo, da je to potrebno, za svoje območje same razglasijo požarno ogroženost.

To so danes že naredile občine Ankaran, Piran, Koper, Izola, Ajdovščina, Brda, Kanal ob Soči, Komen in Miren-Kostanjevica, prepovedi pa veljajo do preklica. Občina Šempeter-Vrtojba je sporočila, da bodo požarno stražo nadaljevali tudi v prihodnje.

Kot so sporočili iz Mestne občine Koper, na območju vseh štirih občin slovenske Istre tako še vedno velja, da je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati dejavnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Gasilske organizacije na območju istrskih občin bodo do preklica zagotavljale stalno dosegljivost odgovornih oseb, tehnično brezhibnost gasilske opreme in tehnike ter povečano pripravljenost operative. Razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja velja do preklica, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Požar v Zadru
Novice Dalmacija v plamenih: izbruhnila dva požara, potekajo evakuacije #video
Šibenik požar
Novice V nakupovalnem središču v Šibeniku izbruhnil požar: ljudi so evakuirali, dve osebi obtičali v dvigalu #video
Požar Kalifornija
Novice Strašen požar divja po Kaliforniji: dosegel je tudi 250 kilometrov oddaljeni San Francisco
Pelješac
Novice Požar na Pelješcu gasilo okoli sto gasilcev s štirimi kanaderji
Požar na Krasu
Novice Požar na Krasu povsem pod nadzorom,ponoči na terenu 350 gasilcev #video