SiolNET. Novice Slovenija
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zadnji dan za prijavo posebnih oblik glasovanja na referendumih

0,06

termometer

Predčasno glasovanje | V nedeljo bomo lahko glasovali o treh referendumih. Vsak volivec se za število glasovanj odloči sam.   | Foto: Ana Kovač
V nedeljo bomo lahko glasovali o treh referendumih. Vsak volivec se za število glasovanj odloči sam. Foto: Ana Kovač

Pred nedeljskimi zakonodajnimi referendumi je le še danes mogoče oddati prijavo za glasovanje zunaj okraja stalnega prebivališča, torej na t. i. voliščih omnia, in za glasovanje na domu zaradi bolezni. Volivci, ki se glasovanja v nedeljo ne bodo mogli udeležiti, pa lahko danes in v četrtek svoj glas oddajo na predčasnem glasovanju.

Na referendumih bodo volivke in volivci odločali o zakonih o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o Radioteleviziji Slovenija.

Kot so v ponedeljek pojasnili na Državni volilni komisiji, se vsak volivec sam odloči, ali bo glasoval za vse tri referendume ali samo za enega oz. dva. V skladu s tem se bo podpisal v volilni imenik, trikrat, dvakrat ali enkrat, in za vsak podpis prejel glasovnico.

Glasovanje zunaj stalnega prebivališča  

Volivci, ki bi želeli na referendumih glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo v nedeljo to lahko storili na posebnih voliščih brez krajevne pristojnosti oziroma t. i. voliščih omnia. Svojo namero pa morajo danes do polnoči sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik.

Volivci, ki se zaradi bolezni ali izolacije ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik, pa lahko še danes sporočijo okrajni volilni komisiji, da želijo glasovati pred volilnim odborom na svojem domu. Obvestilu je treba priložiti zdravniško potrdilo.

Volivci, ki nimajo stalnega prebivališča na območju Slovenije in bodo na dan glasovanja v Sloveniji ter želijo glasovati na volišču v Sloveniji, pa morajo to najpozneje danes sporočiti Državni volilni komisiji.

Špela Stare, Matevž Tomšič Novice Tomšič: Depolitizacija RTVS je zgolj pesek v oči. Staretova: Politika naj se umakne iz javnega medija. Predčasno glasovanje Novice Začenja se predčasno glasovanje pred nedeljskimi referendumi Nika Kovač Novice Nika Kovač o koaliciji: Občutek imam, da se stranke ne zavedajo, da bi bilo preprosto treba delati #video RTV Novice Pravna mreža o noveli o RTV: S tem mnenjem se nikakor ne moremo strinjati Janez Šušteršič Siol Plus Janez Šušteršič: Zakaj morate na referendumu o RTV glasovati proti Robert Golob Novice Golob verjame v zmago na volitvah v ljubljanski mestni svet in poziva k udeležbi tudi na referendumu Andrej Grah Whatmough Novice Grah Whatmough: Prepričan sem o svojem korektnem ravnanju #foto SDS Novice SDS s predlogom za referendum preprečila glasovanje o noveli zakona o dohodnini Andrej Grah Whatmough Novice Sindikat novinarjev o Grahu Whatmoughu: Ne more reči, da je zdaj samo Andrej, ne več generalni direktor

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin