Petek,
28. 10. 2022,
21.28

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

8

Natisni članek

Zoran Janković Ljubljana prestolnica lučke

Petek, 28. 10. 2022, 21.28

1 leto, 6 mesecev

Začeli postavljanje lučk v Ljubljani: toliko naj bi znašali stroški za elektriko #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

8

Lučke | Stroški za elektriko so lani za 50 kilometrov praznične osvetlitve znašali le 2.660 evrov, v resnici celo manj kot tisoč evrov, ker so na določenih delih zaradi lučk ugasnili javno razsvetljavo. Letos bi lahko bil dejanski strošek okoli tri tisoč evrov, je dejal župan Janković. | Foto Ana Kovač

Stroški za elektriko so lani za 50 kilometrov praznične osvetlitve znašali le 2.660 evrov, v resnici celo manj kot tisoč evrov, ker so na določenih delih zaradi lučk ugasnili javno razsvetljavo. Letos bi lahko bil dejanski strošek okoli tri tisoč evrov, je dejal župan Janković.

Foto: Ana Kovač

Te dni v Ljubljani že postavljajo in okrašujejo ulice z novoletnimi lučmi, katerih prižig je predviden konec meseca novembra. Praznične luči v Ljubljani naj bi prižgali 25. novembra, a datum ni še dokončno potrjen. Zaradi energetske draginje se je namreč porajalo vprašanje, ali bodo tudi letos kot pretekla leta v prestolnici sploh prižgali luči, kar pa je na novinarski konferenci potrdil kar župan sam. Letos bi lahko bil strošek za elektriko okoli tri tisoč evrov, meni ljubljanski župan.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na takratni novinarski konferenci glede energetske oskrbe javnih objektov v prestolnici dejal, da se na mestni občini pripravljajo na običajno decembrsko dogajanje.

Fotogalerija
1 / 6

Stroški za elektriko lani znašali 2.660 evrov

Stroški za elektriko so lani za 50 kilometrov praznične osvetlitve znašali le 2.660 evrov, v resnici celo manj kot tisoč evrov, ker so na nekaterih delih zaradi lučk ugasnili javno razsvetljavo. Letos bi lahko bil strošek okoli tri tisoč evrov, je dejal župan.

Ljubljana praznična okrasitev lučke december
Novice V tem slovenskem mestu novoletnih lučk zaradi varčevanja letos ne bo

So pa se za spremembe odločili v nekaterih mestih, tako so se na domžalski občini odločili za vrsto sprememb, ki jih bodo občani občutili na prostem. Poleg zmanjševanja jakosti in nočne uporabe javne razsvetljave v občini Domžale letos ukinjajo še novoletno okrasitev mesta. Zažarela bo zgolj novoletna jelka v središču Domžal.

Tudi letošnjo postavitev naj bi zasnovali na podlagi preteklih okrasitev.

Novoletno okrasitev v Ljubljani je v osnovi postavil pokojni Zmago Modic, projekt pa zajema okoli 850 skulptur in kipov. Lani so v okviru postavitve predstavili tudi nekaj ključnih novosti, in sicer: invertirano tristrano piramido s svetlobnimi in odsevnimi strukturami na Prešernovem trgu, dolgo svetlobno verižico, ki povezuje drevesa na obrežjih Ljubljanice, okrašeno ulično povezavo od Vodnikovega trga, prek Poljanske ceste in Prekmurskega parka proti Cukrarni in oblikovno dograditev nekaterih originalnih skulptur in vsebinskih sklopov Zmaga Modica.

Tina Bregant
Novice V boj proti Jankoviću zdravnica Tina Bregant #video
Zoran Janković kongres Svoboda
Novice Janković z Golobom dogovorjen za sodelovanje: Vsakega jemljem resno, nikogar se ne bojim #video