Ponedeljek,
4. 7. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

64

Natisni članek

Luka Koper Miro Cerar Karl Erjavec

Ponedeljek, 4. 7. 2016, 4.11

6 let, 7 mesecev

Vroče poletje, čas dopustov ali sezona političnih pretresov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

64

Miro Cerar SMC | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

"Na primeru Luke Koper se je pokazal ves politični amaterizem in nesposobnost vlade Mira Cerarja pri izvajanju svojih načrtov," pravi politični analitik Sebastjan Jeretič. 

V Sloveniji je v zadnjih dneh vroče. Naraščajo pa ne le temperature, ampak tudi napetosti v državi. 

V petek so delavci Luke Koper blokirali vhod v pristanišče. Tovorni promet na slovenskih železnicah je obstal, na cestah proti Luki so se vile kolone tovornjakov, ladje pa so namesto v Koper že obračale proti Trstu in Reki. Kljub odhodu predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marka Jazbeca pa stavkajoči v Luki zahtevajo tudi odhod ministra Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje

V senci Luke Koper pa se je dogajala še ena zgodba. Zunanji minister Karl Erjavec je v petek, potem ko je arbitražno sodišče dan prej odločilo, da bo kljub kršitvam Slovenije še naprej odločalo o meji med Slovenijo in Hrvaško, predsedniku vlade Miru Cerarju ponudil odstop. 

Na kaj kažejo zadnja dogajanja v politiki in gospodarstvu? Je premier Cerar še gospodar v svoji hiši ali državo namesto njega vodijo drugi? Je njegova vlada pred zlomom?


Sebastjan Jeretič, politični analitik: Aroganca te vlade je neverjetna

Sebastjan Jeretič | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana "Na primeru Luke Koper sta se pokazala ves politični amaterizem in nesposobnost vlade Mira Cerarja pri izvajanju svojih načrtov. V kuloarjih je minister Peter Gašperšič že vse leto iskal nova imena za nadzorni svet, za kar je imel tudi vrsto dobrih argumentov. Kljub opozorilom, da bo moral ta projekt dobro izvesti, pa se zaradi arogance ali pa preprosto zaradi političnega antitalenta za ta vidik ni zmenil. Ko jim je načrt eksplodiral v obraz, pa preprosto niso bili sposobni ustrezne politične reakcije, temveč so dovolili, da se je zgodba stopnjevala do točke, ko ni več poti nazaj.

Če bi vlada premogla nekaj politične zrelosti, bi najprej ustrezno sporočala menjave v nadzornem svetu. Če je to zamudila, pa bi ob prvem uporu vsaj prepoznala nevarnost eskalacije in pravočasno presekala zadevo z ministrovim odstopom. Aroganca te vlade je neverjetna in kot v prvih dveh letih ni bilo videti ene same koristne poteze, tudi v nadaljevanju ne pričakujem nič pametnega.

Vlada bo lahko sicer životarila naprej, tudi do konca mandata, vendar je za pričakovanje sprememb, ki jih v Sloveniji še kako potrebujemo, verjetno najbolje čakati prihodnje volitve in upati na kaj boljšega."


Bernard Brščič, ekonomist: Cerar je politični mrtvec, ki ni dorasel svojemu položaju

Bernard Brščič | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana "Cerarju je uspelo v dveh letih v celoti porabiti politični kapital. Je politični mrtvec z ničelno avtoriteto in nikakršno javnomnenjsko podporo. Ne predstavljam si, kako bo država zdržala še dve leti te agonije in mučenja z opravljanjem funkcije, ki ji ni dorasel. In to celo v primerjavi s takimi karikaturami, kot so Peterle, Rop, Pahor ali Bratuškova.

Če bo vztrajal do konca mandata, bo dokončno pokopal SMC in ogrozil vitalne interese tranzicijske levice, oblast in diktaturo statusa quo. Če bi bil jaz član murgeljskega politbiroja, bi se zavzemal za čimprejšnje predčasne volitve, zlasti upoštevaje razsulo na desnici. Štiri leta cerarjevanja so porok za vrnitev Janše na oblast. A težava je, ker lutkarji ne premorejo novega mandžurijskega kandidata in ker nove afere Patria ni na vidiku. Mislim, da je model marionetne politike novih obrazov amortiziran in da bo levica z novimi Jankovići, Bratuški in Cerarji imela izjemne težave. Jesen bo še zanimiva."


Blaž Vodopivec, finančnik: Cerarjeve vlade nihče več ne jemlje resno

Blaž Vodopivec | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek "Zadnje dogajanje v politiki in gospodarstvu še enkrat znova dokazuje, da državno lastništvo, centralno načrtovanje in socializem ne delujejo. Tudi če vajeti vzame v roke 'Miro prvi Dobri'.

Ne bi želel napovedovati, ali so predsedniku vlade šteti dnevi, ker je politika preveč nelinearna in nepredvidljiva. Vsekakor je njegova vlada na slabi polovici mandata izjemno šibka. Nihče več je ne jemlje resno.

Cerar ni bil nikoli gospodar v državi. Od prvega dne mu ni jasno, kaj se dogaja, in vse pomembne stvari se dogajajo mimo njega."


Matevž Tomšič, sociolog in politični analitik: Premier Cerar nikoli ni bil gospodar v državi

Matevž Tomšič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Gre za nadaljevanje t. i. tovarišijskega kapitalizma, kakršen se je vzpostavil na podlagi gradualističnega razvojnega modela, za katerega so značilni zaprtost, monopoli in hiperregulacija vseh področij v družbi. Bistvo tega tipa kapitalizma je v zlizanosti politične, poslovne in preostalih družbenih elit. Seveda se med posameznimi frakcijami teh lahko pojavljajo konflikti. Temu smo priča ob zadnjih dogodkih. Nikakor pa ni to napoved nekih strukturnih sprememb.

Menim, da bo Cerar – do nadaljnjega – ostal na čelu vlade. Prav lahko, da bo dokončal svoj mandat. Zelo malo pa je verjetno, da ga bo ponovil. Premier Cerar nikoli ni bil 'gospodar' v državi. On in člani njegove vladne ekipe niso tisti, ki odločajo o zadevah. So zgolj tisti, ki formalno 'pokrivajo' odločitve, ki jih sprejemajo neformalna omrežja in centri moči."


Rasto Ovin, ekonomist: Kar naprej doživljamo utrujenost predstavniške demokracije

Rasto Ovin | Foto: STA , Foto: STA , "Gledam z ekonomskega stališča. Zadnja dogajanja v politiki in gospodarstvu kažejo na to, da kar naprej doživljamo utrujenost predstavniške demokracije. Zato je 'vladanje' ob dostopu do informacij, ki jih omogočajo sodobne tehnologije, zelo zapleteno. Tukaj pa je še odmerjanje in usmerjanje toka informacij, s katerim želijo zainteresirani izboljšati svoj položaj. Treba bo spoznati, da ekonomska politika in makroekonomija nista ista disciplina; še tako dobro strokovno premišljen ukrep se lahko na političnem trgu spreobrne v veliko in nepričakovano težavo.

Upam, da predsedniku vlade niso šteti dnevi. Če se da vlado in njenega predsednika odstavljati s takšnimi dogodki, o katerih beremo v zadnjih dnevih, se nam ne piše dobro.

Je Cerar še gospodar v državi? Najprej je v Sloveniji z zakonom določen položaj vlade takšen, da niti vlada niti njen predsednik ne moreta biti gospodar. Dokaz za to so neuresničeni načrti dozdajšnjih vlad o privatizaciji. Koliko je bil zato kdo gospodar v hiši, so do zdaj odločale sestava koalicije oz. moč vodilne stranke in pa osebne lastnosti predsednika vlade. Tukaj smo do zdaj v Sloveniji imeli zelo spremenljivo srečo."