David Kos

Sreda,
28. 3. 2018,
15.41

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

13

policija Italija globa prekršek promet promet

Natisni članek

Sreda, 28. 3. 2018, 15.41

5 let, 6 mesecev

Vozniki, pozor, na vas preži nova prevara iz tujine

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

13

Italijanska policija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Spletni goljufi so se očitno domislili nove prevare. Pod pretvezo storjenega prekrška na italijanskih cestah prevaranti od lastnikov vozil zahtevajo plačilo kazni, ki jo morajo ti poravnati na njihov račun. Policija svetuje previdnost.

Bralka nas je opozorila, da je ta mesec na svoj domači naslov prejela pošto iz Italije. Vsebovala je poziv v angleškem jeziku za plačilo kazni za prometni prekršek, ki ga od voznice terja policijska postaja iz Bologne.

Devet mesecev po vožnji v Italiji dobila kazen

Kot piše v obvestilu italijanske policije, je junija lani s svojim avtomobilom vozila po ulici Via Guglielmo Marconi v Bologni, kjer je območje z omejenim prometom. Devet mesecev pozneje je prejela nalog za plačilo globe, čeprav je takrat policisti sploh niso ustavili oziroma identificirali.

Lastništvo vozila in domači naslov sta pravilna

V nalogu je pravilno navedeno lastništvo vozila in domači naslov voznice v Sloveniji. Globo za prekršek mora poravnati na račun Unicredit banke, poleg je navedena številka računa. Po preverjanju na spletu nismo uspeli najti dokazil, ali gre za verodostojen račun pravne osebe, ki je komitent te banke.

Devet mesecev po vožnji  Bolonji je dobila kazen. Izkazalo se je, da je ni poslala italijanska policija, temveč goljufi. | Foto: Reuters Devet mesecev po vožnji Bolonji je dobila kazen. Izkazalo se je, da je ni poslala italijanska policija, temveč goljufi. Foto: Reuters Če bralka globo poravna v petih dneh mora plačati 92,81 evra, v roku 60 dni se povzpne na 117,11 evra, v primeru neplačila pa ji bo pristojni davčni urad z računa odtegnil 199,11 evra. Voznica se lahko na kazen pritoži v 60 dneh, spisana mora biti v italijanskem jeziku.

Že elektronski naslov diši po prevari

Čeprav je dopis na prvi pogled videti povsem verodostojen, je bralka kljub temu nekatere navedene podatke pošiljatelja preverila na spletu. Najprej  jo je namreč v oči zbodel elektronski naslov policijske postaje z domeno @babyloweb.eu, ki je dišal po prevari.

Ne policija, na navedenem naslovu je stanovanjska hiša

Tudi (varen!) spletni naslov v več evropskih jezikih https://bologna.babyloweb.eu/info, kjer lahko bralka prek spleta poravna globo, se ji je zdel sumljiv. Zato je preverila še uradno spletno stran bolonjske policije, kjer je obrazec za plačilo kazni prek spleta povsem drugačen. Prav tako na naslovu policijske postaje, ki je naveden v glavi dopisa, ne obstaja policijska postaja, temveč zasebna stanovanjska hiša.

So uradni plačilni nalog prestregli goljufi?

A pozor, z vpisom registrske označbe avtomobila in številke dopisa v plačilni nalog na uradni strani bolognske policije ta javi, da je policija 2. junija 2017 resnično posnela nedovoljeno vožnjo bralke v Bologni in ji dober mesec pozneje izdala plačilni nalog v vrednosti 56 evrov. A namesto uradnega dopisa bolonjske policije je bralka očitno prejela dopis prevarantov.

Po prvih sklepih lahko domnevamo, da je policija izdala plačilni nalog za prekršek, ki pa so ga prestregli prevaranti in plačilo kazni preusmerili na svoj račun. Uradnega dopisa policije bralka namreč ni prejela.

Nesporno je torej, da je bralka z avtomobilom lani res obiskala Bologno, natančnega datuma se sicer ne spominja. Prav tako je dejstvo, da je nekdo fotografiral registrsko označbo njenega avtomobila in s to prišel do informacij o lastniku.

Evidenco motornih vozil vodi ministrstvo za infrastrukturo

Več kot očitno je, da gre za prevaro, s katero želijo nepridipravi od nepozornih, naivnih in nevednih voznikov izvabiti denar. To so nam potrdili tudi na generalni policijski upravi, čeprav tovrstnih primerov oziroma prijav doslej še niso obravnavali. "Iz razpoložljivih podatkov je razvidno, da gre verjetno še za eno obliko goljufije, ki se z namenom pridobitve neupravičene koristi izvršuje s pomočjo informacijskih tehnologij," so ob predložitvi dopisa odgovorili s policije.

Evidenco motornih vozil v Sloveniji vodi ministrstvo za infrastrukturo, kjer lahko tuji varnostni organi pridobijo podatke o lastniku vozila. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Evidenco motornih vozil v Sloveniji vodi ministrstvo za infrastrukturo, kjer lahko tuji varnostni organi pridobijo podatke o lastniku vozila. Foto: Siol.net/ A. P. K. Z generalne policijske uprave so sporočili, da evidenco motornih vozil v Sloveniji vodi ministrstvo za infrastrukturo, kjer lahko tuji varnostni organi pridobijo podatke o lastniku vozila. Kdo je do njih upravičen in kako preverjajo verodostojnost tujih varnostnih organov, ki zahtevajo informacije, smo vprašali na ministrstvo. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Ali na policiji lahko potrdijo našo domnevo, da so goljufi prestregli uradni plačilni nalog za prekršek bralke, so nam odgovorili, da na osnovi navedenega ne morejo podati mnenja o morebitnem vdoru v sistem italijanske policije.

"Prejemnikom tovrstnih obvestil in oškodovancem predlagamo, da samoiniciativno preverijo podatke, kjer je to mogoče. Obenem naj ne komunicirajo s storilci oziroma pošiljatelji tovrstnih obvestil. V primeru sumljivih okoliščin in/ali v primerih finančne škode pa naj zadevo prijavijo najbližji policijski postaji," še svetujejo na policiji.

Po objavi našega članka so nam z veleposlaništva Italije v Ljubljani poslali dopis s pojasnilom v katerem potrjujejo verodostojnost prometnih kazni. Celotno besedilo lahko preberete spodaj:

V zvezi s prispevkom, objavljenim 28. 3. 2018 na portalu siol.net (avtor David Kos), in video posnetkoma v oddaji Planet danes z dne 28. 3. 2018 ob 17.16 uri (avtorica Lea Majcen) in 10. 4. 2018 ob 18.49 uri (avtorica Lea Majcen), ki sta bila predvajana na Planet TV, želimo pojasniti naslednje:

Kazni za prometne prekrške, omenjene v navedenih prispevkih, in njim podobne, izdajajo mestna redarstva (v ital. polizia municipale) in krajevne policije pri občinah in drugih italijanskih lokalnih upravah, ki imajo sklenjene pogodbe z zunanjimi agencijami (outsourcing), pooblaščenimi za preverjanje podatkov o lastnikih vozil in vročanje kazni.

Agencije pridobivajo podatke o lastnikih vozil preko sistema elektronske izmenjave podatkov skladno z evropsko zakonodajo.

Na plačilnih nalogih, ki jih prejemajo lastniki vozil v prekršku, so navedene spletne strani (najpogosteje se pojavljata babyloweb.eu in www.emo.nivi.it/emoit.nivi.it), do katerih lahko dostopate z vnosom zahtevanih podatkov ali uporabniških kod in preverite izdano kazen, vse podatke v zvezi z njo in plačilnim nalogom ter vidite radarski posnetek, če je bil narejen.

Če dvomite o verodostojnosti spletne strani ali prejete kazni oziroma želite opozoriti na morebitne napake (do katerih lahko pride pri vnosu podatkov o lastniku vozila in o vozilu samem), lahko stopite v stik z mestnim redarstvom ali krajevno policijo pri občini, navedeni v glavi plačilnega naloga.

Primer:
Comune di Bologna – Polizia Municipale > CONTATTI E NUMERI UTILI http://www.comune.bologna.it/poliziamunicipale/servizi/118:37507/

Osebam s prebivališčem izven Italije se kazen vroča v angleškem jeziku. To je praksa mnogih evropskih držav, vključno s Slovenijo.

Občini lahko pišete v angleškem jeziku in zaprosite za potrditev izdane kazni. K prošnji priložite skenirano kopijo prejete kazni.

Višina izrečene kazni na plačilnem nalogu, ki se vroča v tujino, se ne ujema z zneskom, ki se prikaže pri preverjanju kazni na spletni strani italijanske občine, ker so na plačilnem nalogu poleg kazni zaračunani tudi stroški preverjanja lastništva (pridobivanje podatkov o lastnikih vozil) in vročitve.*
Bančni račun, ki je naveden na plačilnem nalogu, je TRR občine, ki je izdala kazen, in ne agencije za izterjavo plačila.

Kazni, ki se vročajo v tujino, lahko zaradi administrativnih postopkov, povezanih s preverjanjem lastništva in pridobivanjem podatkov, do naslovnika prispejo tudi z večmesečnim zamikom od dne storjenega prekrška. Na podlagi zgoraj navedenega in opravljenih preverjanj potrjujemo, da so kazni, vročene slovenskim državljanom po tu navedenem postopku in o katerih poročajo slovenski mediji, verodostojne in niso goljufive.

Veleposlaništvo Italije v Ljubljani je na voljo za podajanje pojasnil in opravljanje preverjanj, za katere bi zaprosile slovenske javne ustanove, zavodi ali društva. Glede zaprosil s strani posameznikov pa bi opozorili, da Konzularni oddelek pri Veleposlaništvu Italije v Ljubljani redno nudi asistenco številnim italijanskim državljanom, ki prejemajo kazni za storjene prekrške v Sloveniji.

*Stroški preverjanja lastništva in vročitve ter provizija za izterjavo se določajo na podlagi cenika, ki je sestavni del pogodbe, sklenjene med občino in agencijo za izterjavo. Na spletnih straneh občin, dežel in drugih lokalnih uprav lahko preverite javne razpise in pogodbe o storitvah, ki jih opravljajo omenjene agencije.

Ljubljana, 12. april 2018

                                                    Konzularni oddelek Veleposlaništva Italije v Ljubljani