Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
13.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2011, 13.23

7 let, 12 mesecev

Vlada s 16,3-odstotno podporo, med strankami vodi SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po javnomnenjski anketi Slovenski utrip, ki jo je opravila Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ) v Novi Gorici, vlado podpira 16,3 odstotka vprašanih.

Vlado podpira 16,3 odstotka vprašanih, ne podpira je 76,5 odstotka. Za odgovor ne vem se je odločilo 7,2 odstotka anketiranih, kažejo rezultati javnomnenjske raziskave FUDŠ. Tako vlado razmeroma bolj podpirajo starejši, bolj izobraženi, prebivalci večjih naselij. Največ glasov za SDS Če bi bile v nedeljo parlamentarne volitve, bi največ podpore prejela SDS (13,3 odstotka), kaže anketa. Sledita SD s 6,9-odstotno podporo in DeSUS s 3,2 odstotka glasov. LDS bi prejela triodstotno podporo, SLS 2,4 odstotka, SNS 2,2 odstotka, NSi 1,6, Zares pa 1,1 odstotka glasov. Neodločenih je bilo 22,9 odstotka vprašanih, medtem ko ne bi nobene stranke volilo 29,5 odstotka. Volitev se ne bi udeležilo 11,7 odstotka vprašanih. Zakon o malem delu in pokojninska reforma bi padla Po anketi sodeč se bo referenduma o malem delu zanesljivo udeležilo 44,8 odstotka vprašanih, zagotovo ne pa 27,7 odstotka. Za zakon o malem delu bi glasovalo 26,5 odstotka tistih, ki bi se referenduma udeležilo, proti pa 37,9 odstotka. Pokojninsko reformo podpira 29,1 odstotka, proti njej pa je 42,4 odstotka vprašanih. Reformi najbolj nasprotujejo srednje izobraženi, vaščani, prebivalci urbanih področij, gospodinje ter anketiranci z dohodkom med 500 in 1000 evri.

Thalerjeva afera meče slabo luč na Slovenijo 70,6 odstotka vprašanih meni, da afera podkupovanja evroposlanca Zorana Thalerja meče slabo luč na Slovenijo kot celoto. Da meče slabo luč samo na Thalerja osebno, pa jih meni 12,5 odstotka.

Če bi vodenje vlade še pred volitvami prevzel evropski komisar za okolje Janez Potočnik, 30,8 odstotka vprašanih meni, da v sedanjih razmerah kot premier ne bi bil uspešen. Da bi Potočnik uspešno vodil vlado, meni 21,9 odstotka vprašanih. 19,4 odstotka pa jih meni, da Potočnik ne bi resnično vladal, ampak bi ga iz ozadja usmerjali drugi.

Večina za umik Kučana iz politike 58,4 odstotka vprašanih meni, da bi se Milan Kučan moral dokončno odpovedati vplivu na politiko. Nasprotno, naj se vrne v aktivno politiko, pa jih meni 13,2 odstotka.

Del vprašanj se je nanašal tudi na kakovost življenja in materialni standard v Sloveniji. Slaba polovica oz. 47 odstotkov anketirancev je srednje zadovoljna s svojim materialnim standardom. 49 odstotkov vprašanih meni, da se glede na materialni standard uvrščajo v nižji srednji razred. 25,6 odstotka vprašanih bi se uvrstilo v nižji sloj, 24,3 odstotka v višji srednji in 1,1 odstotka v višji razred.

40 odstotkom se zdi, da živijo slabše kot pred štirimi leti Na vprašanje, kako anketirani živijo v primerjavi pred štirimi leti, jih je 40,7 odstotka odgovorilo, da živijo slabše. Približno enako jih živi 37,1 odstotka, bolje 9,6 odstotka, veliko bolje 2,3 odstotka in veliko slabše 10,4 odstotka.

Tretjina meni, da jim grozi nevarnost izgube službe 63,2 odstotka jih meni, da se danes v Sloveniji na splošno živi slabše kot pred štirimi leti. Da se živi veliko slabše, jih meni 17,7 odstotka, da približno enako, pa 15,3 odstotka. Da se živi bolje, meni 3,6 odstotka vprašanih, da se živi veliko bolje, pa 0,1 odstotka. Večina anketirancev meni, da se bo v Sloveniji na splošno čez štiri leta živelo slabše ali celo veliko slabše kot sedaj, tretjina vprašanih pa meni, da jim v naslednjih mesecih grozi realna nevarnost izgube službe.

Anketo so izvedli na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Med 25. in 30. marcem so telefonsko anketirali 904 polnoletne državljane.

Ne spreglejte