Torek,
19. 4. 2011,
10.51

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

pokojnina

Torek, 19. 4. 2011, 10.51

5 mesecev, 1 teden

Višji letni dodatek za upokojence 368 evrov nižji 224

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Svet pokojninskega zavoda je sprejel ugotovitveni sklep o letošnjem letnem dodatku, po katerem bo višji znesek letnega dodatka, ki ga dobijo upokojenci z nizkimi pokojninami, znašal 368 evrov.

Nižji dodatek, ki ga dobijo upokojenci z višjimi pokojninami, pa bo skoraj 224 evrov. Dodatek bodo izplačali skupaj z majskimi pokojninami.

Letni dodatek za letos je določen v isti višini, kot lani

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je lahko obravnaval le ugotovitveni sklep, saj višino letošnjega letnega dodatka določa zakon o interventnih ukrepih, sprejet novembra lani. Letni dodatek za letos je določen v isti višini, kot je znašal dodatek za lani, je povedal direktor sektorja za izvajanje zavarovanja v zavodu Boris Gačnik.

Za izplačilo je predvidenih 137,6 milijona evrov Meja za izplačilo višjega oziroma nižjega letnega dodatka je znesek osnove za odmero dodatnih pravic, ki znaša 412 evrov.

V Zpizu pričakujejo, da bo število prejemnikov višjega oz. nižjega zneska letnega dodatka podobno kot lani, ko je višji znesek prejelo skoraj 98.500 upokojencev, nižjega pa skoraj 410.000. Sorazmerni del je lani prejelo skoraj 72.000 upokojencev.

Za izplačilo tokratnega letnega dodatka, ki za upokojence pomeni podobno kot regres za delovno aktivno prebivalstvo, je po Gačnikovih besedah v finančnem načrtu pokojninskega zavoda predvidenih skoraj 137,6 milijona evrov.

"Smiselno bi bilo pogledati, kako se sredstva potrošijo"

Člani sveta so potrdili tudi besedilo javnega razpisa za delitev sredstev za rekreativno, športno in kulturno dejavnost upokojencev in invalidov v letošnjem letu. Razpisali bodo sredstva v skupni višini nekaj manj kot 190.000 evrov, od tega 85 odstotkov za upokojence in 15 odstotkov za invalide. Razpis bo v uradnem listu predvidoma objavljen prihodnji teden.

Na predlog predstavnice delodajalcev v svetu Tatjane Čerin so sprejeli sklep, da pristojni pripravijo poročilo o tem, kako so bila sredstva porabljena v preteklih treh letih. "To niso majhna sredstva in smiselno bi bilo pogledati, kako se potrošijo," je dejala Čerinova.

Zavod Vzajemnost s presežkom v višini 59.000 evrov

Svet je poleg tega sprejel poročilo o poslovanju Zavoda Vzajemnost v letu 2010, ki ga je predstavila direktorica zavoda Marinka Levičar. Zavod, ki izdaja revijo za upokojence Vzajemnost, je ustvaril čisti presežek v višini 59.000 evrov. Zavod sta leta 2001 ustanovila Zpiz in Zveza društev upokojencev Slovenije.