Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 12. 2012,
6.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 8. 12. 2012, 6.52

8 let

VIDEO: sneg po državi povzročal številne nevšečnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Obilne padavine, ki so zajele državo, so povzročile vrsto nevšečnosti na cestah. Na Primorskem je zaradi snega prišlo do izpadov električne energije, brez elektrike je ostalo 1200 odjemalcev.

Po tem, ko je bila primorska avtocesta čez dan zaradi zdrsov vozil več ur zaprta za promet, so se razmere zvečer umirile. Avtocesta je zdaj odprta za promet v smeri Kopra, v smeri Ljubljane pa je ponovno zaprta zaradi zdrsa tovornega vozila med Studencem in Postojno. Stoječa kolona je od Razdrtega do Postojne, piše na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste.

V Vipavski dolini promet ovira burja Zaradi burje v Vipavski dolini je na hitri cesti med Ajdovščino in Nanosom ter na regionalni cesti Podnanos - Ajdovščina še zmeraj prepovedan promet za kamp - prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Sicer pa je zaradi plužnih in posipnih skupin promet na cestah močno upočasnjen.

Zaradi burje priprli tudi koprsko pristanišče Burja bo na Primorskem do sredine noči na nedeljo v sunkih še dosegala hitrosti od 90 do 120, lokalno na izpostavljenih mestih do 140 kilometrov na uro. Burja bo v drugi polovici noči na nedeljo oslabela. V notranjosti Slovenije pa bo pihal severovzhodni veter s hitrostjo do 60 kilometrov na uro. Veter bo gradil snežne zamete, je zapisano na splenti strani Agencije za okolje in prostor.

Močna burja je poleg nevšečnosti na primorskih cestah in avtocestah botrovala tudi priprtju prometa v koprsko pristanišče, ki velja že cel dan. V Slovenski Istri je veter poleg tega podrl šest dreves, povečini v piranski občini. Drugod po državi je preglavice povzročal zlasti sneg. Zaradi snega so tako gasilci na Karlovški cesti v Ljubljani delno odžagali drevo, ki je zaradi obteženosti s snegom ogrožalo ljudi in promet. Prav tako so gasilci podrli in razžagali večje drevo v Jurančičevi ulici v Mariboru, ki se je nevarno nagnilo ter ogrožalo bližnje elektroenergetske vode in stanovanjski objekt. V Ljutomeru pa so v ulici v naselju Mestni breg gasilci požagali veje, ki so se zaradi novozapadlega snega močno nagnile in ogrožale cestni promet, so sporočili iz Centra za obveščanje RS.

V občini Podvelka na Koroškem je dopoldne prišlo do nenačrtne motnje z električno energijo zaradi izpada transformatorskih postaj. Brez električne energije je ostalo 151 odjemalcev, dežurni delavci Elektra Maribor pa napako še odpravljajo.

V nedeljo bo pretežno jasno Ponoči se bo sicer od severozahoda postopno zjasnilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem v prvem delu noči še močna burja, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Jutri bo pretežno jasno. Ponekod bo še pihal severni do severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -9 do -3, v alpskih dolinah do okoli -13, najvišje dnevne od -4 do 1, na Primorskem do 5 stopinj Celzija.

Še naprej bo mrzlo V ponedeljek zjutraj bo večinoma jasno. Čez dan se bo od severa pooblačilo, popoldne bo ponekod rahlo snežilo. V torek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Še naprej bo mrzlo.

Na Kočevskem okoli 70 centimetrov snega Obilne padavine so največ snega pustile na Kočevskem, kjer so namerili okoli 70 centimetrov snega. Kot so pojasnili na Policijski postaji Kočevje, trenutno ne beležijo večjih težav. Cestna podjetja na tem območju tekoče čistijo vse ceste in ulice. Zaenkrat je sneg podrl le eno drevo, ki pa so ga komunalne službe že odstranile.

Na Obali je zapadlo okoli 10 centimetrov snega Snežilo pa je tudi ob Obali, kjer je zapadlo okoli 10 centimetrov snega, na primer na letališču Portorož v Sečovljah 11 centimetrov, kar je po besedah Strajnarja tudi decembrski rekord. Tudi v Vipavski dolini je zapadlo od 15 do 20 centimetrov snega.

V noči na soboto in v soboto pa bo valovanje morja zaradi močne burje močno okrepljeno. Najvišji valovi nekaj sto metrov od obale lahko dosežejo višino do štirih metrov. Morje lahko poškoduje izpostavljene dele obale, zlasti na območju Pirana. V nedeljo se bo valovanje morja umirjalo.

"Za Primorsko je takšna situacija kar nekoliko izjemna, drugje pa so količine snega takšne, da so bile že videne decembra," je pojasnil dežurni prognostik. Kot je dodal, je v takšnih razmerah potrebna previdnost, še zlasti na Primorskem in Notranjskem.

Na Primorskem brez električne energije še 600 odjemalcev Dežurne službe Elektra Primorske so uspele odpraviti večino napak, kljub temu pa še okoli 600 odjemalcev ostaja brez električne energije, je povedala vodja službe za odnose z javnostjo na Elektro Primorska Tjaša Frelih. Tako so napake popolnoma odpravili na območju Zgornje Vipavske doline.

Na območju Črnega vrha nad Idrijo je brez električne energije še 18 odjemalcev. Na ponoven vklop še vedno čaka okrog 150 odjemalcev na območju Sežane in okolice Divače, v okolici Dekanov pa je trenutno brez električne energije še okoli 310 odjemalcev.

Frelihova je povedala, da je do izpadov prišlo zaradi nevšečnosti z vremenom, hitra popravila pa so dežurnim ekipam onemogočale predvsem zaprte ceste in zameti.

Na jugovzhodu je zapadlo najmanj dvajset centimetrov snega Na območju jugovzhodne Slovenije je ponoči zapadlo najmanj dvajset centimetrov snega, ceste pa so v glavnem povsod prevozne z zimsko opremo. Ceste pluži 240 ekip zimske službe CGP, ki so trenutno sredi dela, je povedal direktor vzdrževanja cest pri CGP Anton Hrastar. Zastojev na cestah ni, policija pa ni zabeležila večjih posebnosti.

Kot je povedala predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik, policisti o prometnih nesrečah preko noči niso bili obveščeni. Ceste so sicer slabše prevozne, a sicer redek promet povsod poteka. Prevozna je tudi dolenjska avtocesta, kjer je na Karteljevskem klancu zjutraj obstal tovornjak, ki pa so ga že odstranili, je pojasnila.

Na Koroškem po dolinah do 15 centimetrov snega Na Koroškem je intenzivneje začelo snežiti proti jutru. Po dolinah je zapadlo večinoma od 10 do 15 centimetrov snega, na višje ležečih območjih več. Delavci podjetja VOC Celje na terenu plužijo in posipavajo državne ceste, ki pa so vse prevozne z zimsko opremo, je povedal vodja baze podjetja VOC Celje v Otiškem Vrhu Aleksander Celan.

Kot je dejal, skupno okoli 260 kilometrov državnih cest pluži osem plužno-posipnih enot in trije kooperanti, glede na napovedi nadaljnjega sneženja pa bodo ceste plužili še ves dan.

Na Gorenjskem od 10 do 20 centimetrov snega Na Gorenjskem je v petek zvečer in v noči na soboto zapadlo med deset do 20 centimetrov snega. Zimske službe so še vedno na delu in plužijo ter posipajo ceste. Večjih posebnosti na cestah ni, le prelazi in višjeležeči mejni prehodi so prevozni samo z verigami.

Ne spreglejte