Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2016,
16.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Mateja Vraničar Erman Milojka Kolar Celarc Miro Cerar

Torek, 13. 12. 2016, 16.35

6 let, 7 mesecev

Cerar verjame, da bo bosta Židan in Erjavec ostala ob njemu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Miro Cerar Milojka Kolar Celarc | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Premier Miro Cerar je na današnji novinarski konferenci ocenil, da je ministrica Milojka Kolar Celarc s predlogi zdravstvenih zakonov, ki jih je koaliciji predstavila v petek, ne le izpolnila dano zavezo, ampak tudi storila enega od ključnih korakov do zdravstvene reforme. Ob tem je prepričan, da gre vlada z modernizacijo zdravstva po pravi poti.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po besedah Mira Cerarja vrhu koalicije predložila predloge vseh ključnih zakonov, ki jih je obljubila in ne le izhodišč, z izjemo delov nekaterih zakonskih določb.

Je pa poudaril, da se na vrhu koalicije ne morejo ukvarjati s 100 ali 200 členov zakonov, ampak s ključnimi rešitvami. Te je po njegovih navedbah ministrica tudi predstavila, diskusija je trajala več ur in so tudi dobili odgovore na vprašanja.

Cerar verjame, da gremo po pravi poti

"Po 25 letih je to prvi odločen, pomemben korak v smeri modernizacije zdravstva in kot predsednik vlade bom vztrajal, da se proces nadaljuje," je dejal Cerar na današnji novinarski konferenci. Ob tem je poudaril, da stopajo po tej poti neobremenjeni, saj niso del "teh ali oni zgodb" in ne popuščajo lobijem, prizadevajo pa si za izboljšan, kakovosten zdravstven sistem za ljudi. Na podlagi predložene zakonodaje pričakuje intenzivno razpravo, tako v koaliciji, pozneje pa tudi na vladi in v DZ.

"Verjamem, da gremo v pravo smer. Kakovostno javno zdravstvo je zaveza vseh koalicijskih partnerjev in verjamem, da bomo šli skupaj naprej," je še dejal Cerar.

Kolar Celarčeva: Nova dajatev bo odvisna od prihodkov posameznika

Ministrica Kolar Celarčeva je spomnila na vse sistemske zakone, ki jih je že predložila. Glede zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je razkrila, da bo višina nove dajatve, ki bo nastala v okviru preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, odvisna od prihodkov posameznika. Možnih je več rešitev, obveljala pa bo tista različica, ki jo bo potrdila finančna ministrica Mateja Vraničar Erman in ne bo "odnašala ali dodatno obremenjevala državnega proračuna".

Tako Cerar kot Vraničar Ermanova sta sicer dejala, da so potrebna še dodatna usklajevanja glede finančnih vidikov zdravstvenih zakonov.

Glede preoblikovanja dopolnilnega zavarovanja je Vraničar Ermanova dejala, da v tem trenutku ne bi želela govoriti o konkretnih izračunih, saj jih je treba še treba predebatirati in uskladiti. "Te razprave, ki jo je treba interno opraviti, ne želim obremenjevati z vmesnimi rešitvami in izračuni," je dejala. Tako jih bodo predstavili javnosti, ko bodo usklajeni.

DZ bo tretjo obravnavo zakona o lekarniški dejavnosti opravil še na tokratni seji

Poslanke in poslanci so z 52 glasovi za in 24 proti sklenil, da bo tretjo obravnavo predloga zakona o lekarniški dejavnosti opravil še na tokratni seji. S predlogom zakona, katerega drugo obravnavo so opravili danes, naj bi povečali varnost bolnikov in zmanjšali neželene učinke zdravil.

Ne spreglejte