kaya kamenarič

Nedelja,
9. 9. 2018,
16.57

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

5

Natisni članek

Zero Waste embalaža trgovina okoljevarstvo

Nedelja, 9. 9. 2018, 16.57

5 let, 7 mesecev

V Sloveniji vrata odpira prva trgovina brez embalaže

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

5

Primož Cigler in Manca Behrič sta ustanovitelja spletne strani trgovine Rifuzl, ki bo prva zero waste trgovina v Sloveniji. V prvih treh dneh sta dobila skoraj 9000 všečkov, na njune objave in zasebna sporočila pa se je kar vsulo pohval in podpore. Par je objavil tudi predstavitveni video, ki si ga je do danes ogledalo 340 tisoč ljudi. V Sloveniji sicer poznamo kar nekaj trgovin, ki prodajajo tudi izdelke brez embalaže, a Rifuzl bo prva povsem brez embalaže.

Pred tremi leti sta se Manca in Primož odpravila na potovanje v Grčijo, kjer sta s prijatelji žalostno opazovala odpadke v mivki. "Slamice, ovitki od sladoledov, čokoladic, plastične vrečke in tako naprej," pojasnjuje Behričeva.

O problematiki so kar nekaj časa debatirali in dobili idejo, da bi odprli trgovino, kjer bi se vsa hrana prodajala brez plastične embalaže. "Seveda je bila takrat le ideja večera, ki pa mi ni čisto dala miru," pravi Behričeva.

Navdih dobila od tujih zero waste trgovin

Po dopustu se je Behričeva lotila raziskovanja in navdušena ugotovila, da je po Evropi že kar nekaj tovrstnih trgovin. "Odkrila sem tudi Beo Johnson in zero waste gibanje, kupila njeno knjigo in počasi začela vpeljevati majhne spremembe v lastno gospodinjstvo in nakupovanje," pravi.

Pred dvema letoma sta obiskala zero waste trgovino v Münchnu (Ohne Laden). "Nato pa sva idejo začasno dala na stran zaradi drugih službenih obveznosti," razlaga Behričeva, ki je sicer zaposlena v laboratoriju kliničnega centra.

Kupi smeti in naplavljena plastika sta bila prelomna točka

Maja letos sta potovala po Indoneziji in zopet opazila naplavljeno plastiko na plažah in kupe smeti. "Domačini so jih nič hudega sluteč zažigali ob večerih," pravi.

"To je bila prelomna točka, ko sva rekla, zdaj pa greva zares." Odločila sta se, da bosta eden od korakov naproti zmanjševanju plastike, da bosta spreminjala miselnost ljudi in jih spodbujala k spremembam ter da bosta podpirala lokalne in ekološke pridelovalce hrane. 

"Tako sva začela resno načrtovati odprtje trgovine brez embalaže v Ljubljani. Take, kjer bi dobil na enem mestu vse, kar povprečno gospodinjstvo potrebuje v vsakdanjem življenju," pravi Behričeva.

"Pred kratkim sva obiskala še zero waste trgovino v Gradcu, kjer so v zelo kratkem času odprli kar dve. Očitno je zanimanja dovolj," ugotavlja Behričeva.

"Zataknilo se je pri lokaciji"

Aktivno sta začela načrtovati  Zero waste facebook podpora | Foto: Posnetek zaslona / Facebook Foto: Posnetek zaslona / Facebook od konca aprila. "Poslovni načrt je že narejen, dogovarjava se še z dobavitelji. Zdaj, ko sva objavila video, sva dobila tudi ogromno ponudb za sodelovanje," dodaja Behričeva.

Čeprav bi bila trgovina teoretično lahko že odprta, se je nekoliko zataknilo pri lokaciji. Množica ljudi, ki je komentirala njune objave, si je zaželela, da bi trgovino odprla na več delih Slovenije.

"Trgovina bo v Ljubljani," je potrdila Behričeva.

"Če se bo stvar prijela, bova zagotovo pustila odprte možnosti glede širjenja," pravi. Morda pa bo njuno početje opogumilo še koga, da podobno trgovino odpre na svojem koncu države. "Če se bo še kdo lotil podobnega projekta, mu bova z veseljem pomagala," odgovarja Behričeva.

"Če bo šlo vse po načrtih, bo trgovina odprta že januarja," je še dodala.

Poleg živil in izdelkov tudi pripomočki za zero waste način življenja

Ustanoviteljica pravi, da bodo začeli z živili in čistili, pozneje bodo dodali tudi izdelke za osebno rabo. "V trgovini bomo prodajali tudi pripomočke za zero waste način življenja," dodaja.

"To so na primer vrečke za večkratno uporabo, lesene zobne ščetke, leseni glavniki, folije za večkratno shranjevanje živil, kovinske slamice, flaške za vodo, seveda za večkratno uporabo, in tako naprej," je naštela.

Fotografija lesene zobne ščetke je simbolična. V trgovini bodo prodajali tudi številne druge izdelke za večkratno uporabo. | Foto: Thinkstock Fotografija lesene zobne ščetke je simbolična. V trgovini bodo prodajali tudi številne druge izdelke za večkratno uporabo. Foto: Thinkstock

V Sloveniji še vsaj 86 trgovin z izdelki brez embalaže

Z ekološko ozaveščenostjo v mislih ima podobno ponudbo več trgovin, med drugim lahko v svojo embalažo za večkratno uporabo natočite tudi pralni prašek, čistila, dezodorant, zelenjavo, sadike, čaj, sladkarije, vino, jajca, semena, žita, oreščke in še bi lahko naštevali.

Aprila so v Ljubljani na primer predstavili avtomat, ki vam natoči čistila, šampone, kis in olje. Lani decembra pa se je v Drogeriji Ilirija v Ljubljani odprla tudi prva točilnica šamponov, ki stranki omogoča, da v s seboj prineseno embalažo natoči šampon, gel za prhanje, balzam za lase ali milo za roke.

Ekologi brez meja vodijo tudi projekt Manj je več!, kjer imajo zbrane vse slovenske trgovine, ki hočejo poskrbeti za ohranjanje narave in omejiti zavrženo embalažo. Trenutno jih na njihovi spletni strani lahko najdemo 86, kje so, pa si ogledate na zemljevidu zero waste spodaj.

Zemljevid zero waste trgovin prikazuje trgovine po vsej Sloveniji, kjer je možno nakupovati določene izdelke brez embalaže - prineseš svojo ali pa je ta vračljiva. Vir: Ekologi brez meja/ Zero Waste Slovenija.

 | Foto: Ekologi brez meja Zemljevid zero waste trgovin prikazuje trgovine po vsej Sloveniji, kjer je možno nakupovati določene izdelke brez embalaže - prineseš svojo ali pa je ta vračljiva. Vir: Ekologi brez meja/ Zero Waste Slovenija. Foto: Ekologi brez meja