Ponedeljek,
2. 9. 2024,
10.55

Osveženo pred

10 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,88
NIJZ Virus Zahodnega Nila bolezen komarji

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2024, 10.55

10 minut

V Sloveniji potrdili prve okužbe z virusom Zahodnega Nila #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,88

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so sporočili, da so potrdili prve tri primere okužbe z virusom Zahodnega Nila v tem letu. Vse tri primere so potrdili v severovzhodnem delu Slovenije, v Pomurski in Podravski regiji. Virus se je avgusta pojavil tudi ponekod na Hrvaškem in v ZDA, kjer so se odločili za razprševanje insekticidov proti komarjem.

Dva od okuženih z virusom Zahodnega Nila v Sloveniji so sprejeli na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Maribor. "Eden je imel blažji potek in je že odpuščen, drugi ima nekoliko težji potek, določene zaplete, ni pa življenjsko ogrožen," je za STA povedala predstojnica oddelka Božena Kotnik Kevorkijan.

"Predvsem je zanimivo to, da sta zbolela za okužbo pri nas, to so torej avtohtone okužbe, niso vnesene iz tujine," je dodala predstojnica. Pojasnila je, da se bolezen ne prenaša s človeka na človeka. Omenjeni osebi ne prihajata iz istega okolja, je navedla.

Prijava 30. avgusta letos 

Obvestilo Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, da so potrdili okužbo z virusom Zahodnega Nila pri treh osebah iz severovzhodnega dela Slovenije, je NIJZ prejel 30. avgusta.

Okužbo prenašajo komarji, virus pa prizadene osrednji živčni sistem, vendar se pri večini okuženih ljudi ne pojavijo nobeni simptomi. Zboli le eden na okrog 150 okuženih, od katerih potem eden od desetih umre. Najbolj ogroženi so starejši od 60 let.

Večina okuženih ne kaže znakov bolezni ali imajo znake, podobne gripi, kot so vročina, glavobol, bolečine v mišicah in utrujenost. V nekaterih primerih ima lahko bolezen hud potek, vključno s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema, navaja NIJZ. 

So pa letos, že zgodaj v sezoni, o primerih okužb poročali iz nekaterih držav EU, tudi sosednjih. Letos so tako o pojavu virusa Zahodnega Nila poročale Italija, Avstrija, Madžarska, Hrvaška, Španija, Francija, Bolgarija, Nemčija, Romunija. Prav tako so bili primeri okužb z virusom v Srbiji, Albaniji in na Kosovu. Medtem ko so na Hrvaškem in v Avstriji regije s potrjenimi primeri precej oddaljene od slovenske meje, so v Italiji potrdili primere v Furlaniji - Julijski krajini, ki je blizu Slovenije, so navedli na NIJZ.

inovacije zdravila laboratorij | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Virus so odkrili leta 1937 na severozahodu Ugande. Okužbe smo v preteklosti že zabeležili tudi v Sloveniji. V letih 2013 in 2017 po eno prijavo ter v letu 2018 pet.

Primeri tudi na Hrvaškem 

Prve primere okužb z virusom Zahodnega Nila so na Hrvaškem potrdili 21. avgusta. Bolnika, ki sta imela hujše simptome mrzlice Zahodnega Nila, sta z območja Siska in Petrinje v osrednjem delu države. Pristojni sumijo, da je z virusom okuženih še več deset ljudi.

Epidemiolog in direktor inštituta za varovanje zdravja Siško-moslavške županije Inoslav Brkić je takrat pojasnil, da sta bolnika zbolela za meningoencefalitisom, kar je zelo redko. Poudaril je, da 70 do 80 bolnikov nima nobenih težav.

Nova TV je še poročala, da je virus do reke Kolpe v Petrinji prinesla ptica selivka. Pristojni ocenjujejo, da je z njim okuženih še okoli 20 ljudi, ki se verjetno ne zavedajo okužbe.

komar, vrsta culex, virus Zahodnega Nila | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Virus se prilagaja različnim ekosistemom in gostiteljem. Našli so ga v 65 različnih vrstah komarjev, čeprav je za prenos virusa pomembnih le nekaj vrst komarjev iz rodu culex, v katerih se virus lahko namnoži.

Zaskrbljeni Američani 

Zaradi nadležnih komarjev in velike zaskrbljenosti so se prejšnji torek oblasti največjega ameriškega mesta New York odločile za razprševanje insekticidov proti komarjem, ki prenašajo različne bolezni in viruse, na čelu z virusom Zahodnega Nila. Škropili so v Bronxu in Staten Islandu, na Manhattnu, v Brooklynu in Queensu.

Mestne zdravstvene oblasti so nekaj dni po novici o hospitalizaciji nekdanjega šefa oddelka za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje ZDA Anthonyja Faucija, ki se je proslavil z vodenjem vladnih ukrepov proti pandemiji covid-19, najavile prisotnost virusa.

Triinosemdesetletnega Faucija so v bolnišnici zdravili teden dni, potem ko se je z virusom Zahodnega Nila okužil doma v Washingtonu. 

V New Yorku so o prvih primerih okužbe z virusom Zahodnega Nila poročali 20. avgusta v Queensu in na Manhattnu. Diagnozo so postavili štirim ljudem, tri so hospitalizirali.

Komarji so v New Yorku običajno najbolj aktivni od aprila do oktobra, vendar znanstveniki pravijo, da lahko višje temperature, povezane s podnebno krizo, pospešijo rast populacije komarjev in število ugrizov.

Virus Zahodnega Nila ni edina bolezen, ki jo prenašajo komarji. Prejšnjo sredo so na več območjih Massachusettsa uvedli prostovoljno policijsko uro, potem ko se je starejši moški okužil z nevarnim virusom vzhodnega konjskega encefalitisa, ki pogosto povzroči smrt, poroča CBS. Po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) so primera okužb s tem virusom odkrili tudi v Vermontu in New Jerseyju. Vsako leto poročajo le o peščici primerov okužb, ki so zelo resne, saj okrog 30 odstotkov okuženih oseb umre. Cepiv ali zdravil še ni, je poročala STA.

navadni komar
Novice Na Hrvaškem primeri mrzlice Zahodnega Nila