Sreda,
22. 4. 2020,
11.10

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

37

Natisni članek

okužba Koronavirus COVID-19

Sreda, 22. 4. 2020, 11.10

4 leta

V Sloveniji umrlo že 79 okuženih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

37

V torek je bilo ob 1.459 testiranjih v Sloveniji potrjenih devet novih okužb z novim koronavirusom. Umrla sta še dva okužena, tako da je skupno število umrlih zdaj 79, kažejo vladni podatki. V torek je bilo hospitaliziranih 82 ljudi, 24 jih je bilo na intenzivni negi. Osem ljudi, ki so zboleli za covid-19, so odpustili iz bolnišnic. Minister Tomaž Gantar je dejal, da se pogovarjajo o odpravi ukrepa, ki prepoveduje prehajanje med občinami, a še prej čakajo na vzorčno testiranje.

Število novih okužb je v torek ostalo pod deset. Število hospitaliziranih bolnikov se je v torek zmanjšalo za šest. V torek sta umrli še dve osebi, ki sta bili okuženi z novim koronavirusom, kar pomeni, da je število smrtnih žrtev s 77 naraslo na 79. Pristojni so v ponedeljek opravili 1.459 testiranj, skupno pa že 44.435.

Med 1353 okuženimi sta 602 moška in 751 žensk. Iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 395 okuženih z novim koronavirusom, 294 iz savinjske, 154 iz pomurske, 142 iz jugovzhodne Slovenije, 111 iz podravske, 76 iz gorenjske, 49 iz koroške, po 31 iz primorsko-notranjske in zasavske, 24 iz obalno-kraške, 21 iz goriške ter 13 iz posavske regije. Dvanajst obolelih je tujih državljanov, poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Med zaposlenimi v zdravstvu je 159 okuženih, med oskrbovanci domov za starejše 291, je razvidno iz objave na spletnem covid-19 sledilniku. Doslej je bilo skupaj hospitaliziranih 326 bolnikov s covidom-19, odpuščenih v domačo oskrbo pa 210, piše STA.

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo, da ni nobenega žarišča koronavirusa v proizvodnji. "Kot veste Slovenija izvozi toliko industrijskih proizvodov, kot ves preostanek nekdanje Jugoslavije. Iz teh razlogov je treba čim prej aktivirati gospodarstvo, da bi bili temu kos, pa moramo povečevati število testiranj," je pojasnil.

Tako Slovenija po njegovih besedah povečuje obseg tega testiranja, da bi v čim večji meri zajeli in presejali pozitivne, preden postanejo nosilci virusa in njegove širitve.

Novice Minister Šircelj: Imamo stabilne javne finance in likviden bančni sistem #video

Nihče iz raziskave ni bil pozitiven na testu

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je na novinarski konferenci komentiral potek vseslovenske raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji, ki se je pričela v ponedeljek. Včeraj so odvzeli malo manj kot 200 vzorcev, med njimi pa ni bilo pozitivnega rezultata na okužbo z virusom. Za sodelovanje v raziskavi se je od tri tisoč vabljenih doslej odzvalo 1.076 oseb. Sodelovanje v raziskavi lahko potrdijo do petka.

Kot je pojasnila predstojnica centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Maja Sočan, bi osebo s potrjeno okužbo epidemiolog poklical, se z njo pogovoril glede simptomov, kontaktov in možnosti kraja okužbe. Poudarila je, da mora vsaka okužena oseba v najmanj 14-dnevno izolacijo, lahko pa je tudi daljša glede na klinični potek bolezni. Epidemiolog bo za domače, ki bi se lahko okužili, in za ostale visokorizične tesne stike predlagal sedemdnevno karanteno, po koncu katere jim bodo odvzeli bris, nadaljnji ukrepi bodo odvisni od rezultata testiranja. Kot so zapisali na spletni strani NIJZ, se bo osebam, ki bodo testiranje odklonile, karantena avtomatično podaljšala še za en teden, skupno trajanje karantene bo v tem primeru 14 dni.

O možnosti drugega vala epidemije in njenega poteka pa je po besedah Sočanove težko govoriti: "Zelo bi bili veseli steklene krogle, v katero bi pogledali in vedeli vse." Ostali koronavirusi, ki so prisotni že dlje časa, se pojavljajo prek celega leta, nekoliko manj poleti, kako pa se bo obnašal ta novi koronavirus, pa bomo po njenih besedah šele videli.

A kot je poudarila, smo si za morebitni jesenski val nabrali izkušnje, s katerimi bodo podkrepljeni ukrepi. Po njenih oceni bodo zato najbrž bolj fokusirani in bodo mogoče manj posegali v naša življenja. (STA)

Po zadnjih informacijah Petrovca je sodelovanje zavrnilo okoli 30 povabljenih. Nekatere od njih je strah postopka odvzema vzorca, češ da je to boleče. Na nekaterih portalih so se namreč pojavili videoposnetki, ki pa ne odražajo pravilnega odvzema brisa. "Tako jih ne izvajajo na terenu. Nihče ni imel pritožbe nad tem, da bi bil postopek boleč," je zatrdil na novinarski konferenci.

159 okuženih med zaposlenimi v zdravstvu

Med zaposlenimi v zdravstvu je 159 okuženih, med oskrbovanci domov za starejše 291, je razvidno iz objave na spletnem sledilniku covid-19. Do zdaj je bilo po poročanju STA skupaj hospitaliziranih 326 bolnikov s covidom-19, odpuščenih v domačo oskrbo pa 210. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes na zdravljenju 34 bolnikov s covidom-19, v UKC Maribor 28, v Splošni bolnišnici Celje 13 in sedem v Univerzitetni kliniki Golnik, še navaja sledilnik covid-19.