Nedelja,
20. 10. 2024,
7.49

Osveženo pred

5 ur, 55 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,19

Natisni članek

Natisni članek

bomba Nova Gorica

Nedelja, 20. 10. 2024, 7.49

5 ur, 55 minut

V Novi Gorici onesposobili 104-kilogramsko bombo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,19
Bomba Nova Gorica | Bombo so na območju tirov novogoriške železniške postaje našli 23. septembra. | Foto STA

Bombo so na območju tirov novogoriške železniške postaje našli 23. septembra.

Foto: STA

V Novi Gorici so dopoldne uspešno onesposobili 104 kilograme težko neeksplodirano angleško letalsko bombo iz druge svetovne vojne, ki so jo 23. septembra delavci našli na gradbišču novogoriške železniške postaje. Akcija je sicer zaradi težav pri izvleku vžigalnika trajala nekoliko dlje, a se je dobro iztekla, so po zaključku povedali vključeni.

V današnji intervenciji v Novi Gorici je sodelovalo 155 oseb, ob zaključku intervencije pa so se predstavniki lokalnih oblasti z obeh strani meje in enot civilne zaščite zahvalili prebivalcem, pirotehnikom Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in vsem ostalim enotam, da se je vse srečno odvilo, so sporočili z Mestne občine Nova Gorica.

Protokoli in potek akcije so že popolnoma usklajeni, so dodali. Oba štaba vodenja akcije, tako slovenski kot italijanski, sta bila povezana in ves čas v stiku. To je bila sicer že osma letalska bomba, ki so jo pirotehniki v Novi Gorici uspešno onesposobili.

Težave pri izvleku vžigalnika

Ni pa danes šlo povsem brez zapletov. "V prvi fazi se je vžigalnik odvil brez težav. V drugi fazi, kjer je bilo treba izvleči še en detonator, se je malo zataknilo, vendar je pirotehnik Aljaž Leban že pred časom prav za ta namen pripravil orodje. Potem smo uspešno onesposobili bombo," je, kot so sporočili z občine, povedal poveljnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Darko Zonjič.

"Imeli smo nekaj težav pri izvleku vžigalnika. Verjetno je bil vžigalnik pri padcu bombe udarjen. Zaradi tega je ostal zataknjen in ga ni bilo mogoče izvleči s klasičnim postopkom. Pred časom so imeli v Avstriji enak problem in so nam avstrijski kolegi povedali, kakšno orodje so za to uporabili. Zato smo se na to pripravili in uspešno rešili problem," pa je dodal vodja enote NUS za severno Primorsko Aljaž Leban.

Šestan: Upam, da bo to zadnja evakuacija na tem območju

Bombo bodo začasno odpeljali v skladišče, v roku treh mesecev pa bo uničena. Kot je še povedal Zonjič, morajo zdaj na območju novogoriške železniške postaje pregledati še eno tretjino območja in obstaja možnost, da najdejo še kaj.

Intervencijo je v Novi Gorici spremljal tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. "Današnja akcija je trajala malo dlje, kot je bilo načrtovano, a se je dobro iztekla, tako da je ta dan še lepši. Upam, da bo to zadnja evakuacija, vsaj na tem območju," je dejal Šestan.

Evakuirali okoli pet tisoč ljudi

Pred začetkom današnje deaktivacije letalske bombe so tako na slovenski kot italijanski strani evakuirali okoliške prebivalce. To je bila po navedbah občine že četrta čezmejna evakuacija na slovenski in italijanski strani v dobrem letu dni.

Na slovenski strani so vzpostavili dve varnostni območji. Za prvo so zapovedali popolno evakuacijo. To območje sega je segalo 400 metrov od mesta najdbe bombe. Za drugo pa je veljal ukrep zaklanjanja. To pomeni, da prebivalci po sprožitvi sirene do naznanitve konca nevarnosti niso smeli na prosto. To območje je segalo med 400 in 600 metrov od najdišča bombe.

Na italijanski strani je območje evakuacije segalo 600 metrov od mesta najdbe bombe. Skupno je bilo v evakuaciji in zaklanjanju udeleženih okoli pet tisoč ljudi.

Na slovenski strani je evakuacija potekala do okoli 9. ure. Kot je povedal vodja evakuacije Simon Vendramin, je potekala brez posebnosti. Do 10. ure so pristojni še preverjali, ali je na območju evakuacije morda ostala še kakšna oseba, in nato ob 10. uri sprožili zvočno sireno za nevarnost. Sledil je postopek onesposobitve bombe, sirena za prenehanje nevarnosti pa se je oglasila ob 10.36.

Župan se je zahvalil prebivalcem

Novogoriški župan Samo Turel se je po zaključku akcije zahvalil prebivalcem, ki so dosledno upoštevali navodila. "Danes je bila evakuacija zaključena celo nekaj minut prej, kot je bilo načrtovano, tako da so lahko pirotehniki v miru opravili svoje delo," je dejal župan. Posebne čestitke je namenil pirotehnikom, ki, kot je dodal, vsakokrat s svojo iznajdljivostjo in profesionalnostjo najdejo način, da vse obvarujejo pred najhujšim in ostanke druge svetovne vojne varno onesposobijo.

Tudi načelnik Policijske postaje Nova Gorica Sejad Jušić je dejal, da so evakuacija in postopki potekali brez posebnosti. Obravnavajo pa en primer neupoštevanja civilne zaščite. Zadevo bodo preiskali in sprejeli ustrezen ukrep zoper kršitelja, je napovedal.

Na območju novogoriške železniške postaje, ki jo prenavljajo, so sicer pirotehniki doslej preživeli kar 130 dni in opravili več kot tisoč ur dela. Odstranili so okoli 49 neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni teži tone in 800 kilogramov, odkrili pa so tudi več kot 16 ton raznih železnih ostankov.

Pred današnjo čezmejno evakuacijo je bila prejšnja podobna 25. avgusta letos, ko so uspešno onesposobili 226-kilogramsko bombo iz druge svetovne vojne.

Geodetski inštitut Slovenije
Novice V Studencih v Mariboru geolocirali 30 neeksplodiranih bomb
Nova Gorica
Novice V Novi Gorici onesposobili 226-kilogramsko letalsko bombo